Неназовани въоръжени нападатели нападнаха малка частна въглищна мина в югозападната част на Пакистан в петък, като стреляха по миньорите, убивайки поне 20 души и ранявайки още седем, съобщиха полицията и медиите. Инцидентът се случи в размирната провинция Белуджистан, която граничи с Афганистан и Иран. Това е най-тежкото нападение за последните седмици, предава Ройтерс.

Атаката идва малко преди Пакистан да бъде домакин на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество, както и по време на визита на делегация от Саудитска Арабия, която проучва инвестиции в минната индустрия на страната, опитваща се да се възстанови от икономическа криза.

Сред загиналите има четирима афганистански граждани, а други четирима са ранени. Според полицейския служител Хумаюн Хан, въоръжените мъже са използвали тежки оръжия при атаката срещу мините на компанията Junaid Coal в района Дуки, на изток от град Куета. Нападателите са изстреляли ракети и гранати по мините и след това са събрали миньорите на едно място, където са ги разстреляли.

Местни медии съобщиха, че нападателите са унищожили и оборудване и са подпалили минната техника.

Белуджистан е размирен регион от десетилетия, където бунтовнически групи се борят срещу държавата, твърдейки, че не получават справедлив дял от регионалните ресурси. Често атаките са насочени срещу мигранти, включително работници от Афганистан, наети в частни мини.

В района има десет въглищни мини, според официални източници. Йохар Хан Шадизаи, лекар в районната болница, съобщи, че са получили 20 тела на убити миньори и шестима ранени.

Пакистанският премиер Шехбаз Шариф поиска доклад за инцидента и заяви, че правителството е решено да изкорени всички форми на тероризъм. Провинциалното правителство е наредило разследване на нападението, а случаят е регистриран като терористичен акт.

Пакистан е свидетел на нарастване на ислямския екстремизъм от 2022 г., когато примирието между пакистанските талибани и правителството се провали. По-рано тази седмица двама китайски граждани загинаха при експлозия край международното летище в Карачи.

Отговорност за нападението поеха бойците от Белуджистанската освободителна армия (BLA), която е една от няколкото групи, борещи се срещу правителството.

Над 80 ранени полицаи при сблъсъци с привърженици на Имран Хан в Пакистан

Над 80 ранени полицаи при сблъсъци с привърженици на Имран Хан в Пакистан

Протестът бе забранен от управляващите