Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се позова на наградения с "Оскар" филм "Опенхаймер", като предупреди, че светът е изправен пред най-големия риск от ядрена война от десетилетия насам, съобщава "Франс прес".

На сесия на Съвета за сигурност, свикана от Япония, той посочи, че биографичният филм за морално противоречивия баща на атомната бомба "пренася суровата реалност на ядрения ден на Страшния съд в истинския живот за милиони по света".

"Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер", категоричен бе Гутериш.

"Срещаме се в момент, когато геополитическото напрежение и недоверието са повишили риска от ядрена война до най-високото ниво от десетилетия", отбеляза той на сесията.

Руският президент Владимир Путин отправи слабо завоалирани заплахи за използване на ядрени оръжия, предупреждавайки Запада да не подкрепя Украйна, където руските сили нахлуха преди повече от две години.

Без да назовава Путин, Гутериш изтъкна: "Ядреното дрънкане с оръжие трябва да спре".

По негови думи заплахите за използване на ядрени оръжия в каквото и да е качество са неприемливи.

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

FT: Русия е готова на по-ранно използване на ядрени оръжия във война с друга силна държава

Това става ясно от изтекли руски секретни документи

В целия свят напрежението около Северна Корея, която разполага с ядрено оръжие, продължава да расте, а Иран обогатява уран все по-близо до необходимото ниво за създаване на атомна бомба.

Израел - единствената сила в Близкия изток с ядрено оръжие, макар и необявена, е във война след нападението на 7 октомври от бойци на "Хамас".

Гутериш призова Съединените щати и Русия да възобновят преговорите, които изпаднаха в застой след началото на войната в Украйна, относно ново споразумение за намаляване на ядрените оръжия, тъй като договорът СТАРТ изтича в началото на 2026 г.

Той настоя за напредък и по други инициативи, включително Договора за забрана на ядрените оръжия, който влезе в сила през 2021 г., но има малък практически ефект, тъй като нито една държава с ядрено оръжие не участва в него.

"Инвестициите в инструментите на войната изпреварват инвестициите в инструментите на мира. Бюджетите за оръжие растат, докато бюджетите за дипломация и развитие се свиват", безпокои се шефът на ООН.

Съединените щати - единствената страна, използвала ядрени оръжия във война, заявиха, че ще работят в една област със съюзника си Япония, чиито градове Хирошима и Нагасаки бяха опустошени от атомни оръжия през 1945 г.

САЩ и Франция обявиха, че ще се присъединят към Япония в коалиция за прокарване на Договора за спиране на производството на делящи се материали, който ще забрани производството на плутоний и силно обогатен уран - ключовите съставки в ядрените оръжия.

Пълната забрана на ядрените оръжия би застрашила, а не спасила човечеството

Пълната забрана на ядрените оръжия би застрашила, а не спасила човечеството

Но все пак ядрена война между САЩ и Русия би убила до 5 млрд. души на планетата

Повечето ядрени държави вече са спрели производството. Дискусиите за договор бяха блокирани от Пакистан, който се опасява, че ще изостане от съперника си Индия и разчита на дипломатическа подкрепа от Китай.

"За да предотвратим потенциална надпревара във въоръжаването, трябва да сложим край на производството на делящ се материал за използване в ядрени оръжия и да продължим преговорите по Договор за спиране на делящия се материал", подчерта посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Японският външен министър Йоко Камикава, който ръководи срещата, обеща, че Токио "ще увеличи допълнително международното и политическото внимание" към договора.

Тя призова за работа, така че да се гарантира, че ядрените оръжия няма да бъдат разположени в космоса.

Миналия месец Съединените щати съобщиха, че Русия разработва система за изпращане на ядрени оръжия в космоса - твърдение, отречено от Путин.

"По време на Студената война, въпреки конфронтационната среда тогава, международната общност създаде правни рамки, за да гарантира мирното и устойчиво използване на космическото пространство, което забранява разполагането на ядрени оръжия или всякакви други видове оръжия за масово унищожение в космическото пространство," припомни Камикава.

"Дори сега Япония твърдо вярва, че космическото пространство трябва да остане област, свободна от ядрени оръжия", посочи тя.

САЩ и Япония призовават държавите да не разполагат ядрени оръжия в орбита

САЩ и Япония призовават държавите да не разполагат ядрени оръжия в орбита

Нациите трябва да спазват договор, който забранява поставянето на подобни оръжия в космоса