Съветът за сигурност на ООН отложи гласуване на проекторезолюция, която да признае клането в Сребреница за геноцид, след като Русия заплаши да наложи вето върху документа, въпреки че сръбският премиер призова за помирение 20 години след ужасните събития, съобщава „Франс прес".

Проектодокументът е изготвян от Великобритания и с него се осъжда масовото избиване на 8 хиляди мюсюлмани от босненски сърби през юли 1995 година. Гласуването му е отложено за днес.

15-членният състав на съвета се надява за първи път официално да признае убийствата като геноцид още тази седмица, докато Босна подготвя национални мероприятия за събота, когато ще бъдат отбелязани 20 години от клането в Сребреница.

Водят се трудни преговори. Дискусиите са в края, каза говорител на британската мисия в ООН, след като гласуването беше отменено два пъти през вчерашния ден.

Лидерите на босненските сърби призовават Русия да блокира проекторезолюцията, аргументирайки се, че е „антисръбска", защото е насочена към убийствата през последните месеци от кървавата Босненска война (1992-1995).

Разногласията по текста възраждат разделението от балканските войни, когато Русия подкрепяше етническите сърби и Сърбия, докато западните държави подкрепяха босненските мюсюлмани и Хърватия.

Руският заместник посланик в ООН смята, че проекторезолюцията води до разкол и е фокусирана само върху „една част от конфликта".