Унгарският премиер Виктор Орбан предложи план за помощ в размер на 3 млрд. евро за съседните на Сирия страни, за да бъде намерено решение на бежанската криза, съобщава "Франс прес".

"Имаме план, който ще представя на ръководителите на ЕС на следващата ни среща. Той предвижда масирана финансова подкрепа за съседните на Сирия страни", посочи Орбан, имайки предвид Турция, Ливан и Йордания.

Досега сирийските бежанци, които бягат от войната, се установяваха в повечето случаи в тези три съседни страни, които са приели близо 4 млн. от тях. В последните месеци обаче тенденцията се промени и все повече от тези бежанци сега се насочват към Европа.

"Ако са нужни повече пари, ще увеличим помощта докато бежанският поток пресъхне. Тази процедура ни спестява безкрайните дебати по бюджетни въпроси. Нужна е помощ бързо, още сега", призова унгарският премиер.

"Тези имигранти не идват от военни зони, а от лагери. Там те са били в безопасност. Следователно тези хора не бягат от опасността, защото вече са избягали от нея и няма от какво повече да се страхуват за живота си. Те не идват в Европа, защото търсят безопасност, а защото искат да живеят по-добре, отколкото в лагер. Те искат германски живот, може би шведски живот. Факт е обаче, че няма фундаментално право за по-добър живот, а само право на сигурност и човешко достойнство", заяви Орбан