Иран провежда разговори във Виена и Истанбул с международната общност за ядрената програма, но перспективите за пробив са малки на фона на предстоящите президентски избори в страната през юни, предаде „Франс прес".

Във Виена Международната агенция за атомна енергия притиска ирански официални лица да позволят достъп до документи и ядрените обекти на Ислямската република.

Отделна, но свързана с проблема среща ще се проведе тази вечер в Истанбул. Шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън ще се срещне с главния ирански преговарящ Саид Джалили за първи път от безплодните преговори в Казахстан през април.

МААР обяви, че има „цялостно, надеждно" доказателство, че от 2003 година иранските учени провеждат изследвания за създаване на атомна бомба.

9 кръга преговори се проведоха от големия доклад на МААЕ през ноември 2011 година, които не доведоха до пробив.

Както знаете различията остават, но ние сме ангажирани да преговаряме и сме решени да разрешим тези проблеми", каза шефът на инспекторите от МААЕ Херман Накертс.

„Днес ще работим усърдно да разрешим различията", добави той.

Ръководителят на иранската делегация Али Ашгар Солтаниех отказва коментар.

Обогатяването на уран е в центъра на притесненията на международната общност.

Последният кръг от преговори между „Шесторката" и Иран завърши в Алмати, Казахстан, в началото на април. След разговорите Аштън заяви, че двете страни остават „далеч" един от друг.

Въпросът за Иран ще се усложни и от факта, че в Иран на 14 юни ще се проведат президентски избори.

Ясно е, че не е възможно да има прогрес преди изборите. Прогресът изисква компромис от иранска страна, изтъкна Марк Фицпатрик, анализатор към Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.