Съединените щати няма да налагат нови ограничения върху използването на американски оръжия от Украйна, ако Северна Корея се присъедини към битката, каза в понеделник Пентагонът, цитиран от "Ройтерс".

Разгръщането на войските в Северна Корея подклажда опасенията на Запада, че продължелият вече две години и половина конфликт в Украйна може да се разшири, дори когато вниманието се измества към Близкия изток.

Това може да е знак за това как Русия се надява да компенсира нарастващите загуби на бойното поле и да продължи да постига бавни, стабилни печалби в Източна Украйна.

"Задълбочаването на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея е заплаха както за индо-тихоокеанската, така и за евроатлантическата сигурност", каза генералният секретар на НАТО Марк Рюте пред репортери след разговори с южнокорейска делегация относно разполагането на севернокорейски сили.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че развитието е "много опасно".

Пентагонът изчисли, че 10 000 севернокорейски войници са били разположени в източна Русия за обучение, в сравнение с преброяването от 3000 войници миналата сряда.

Сеул преброи 3000 севернокорейски войници в Русия за войната ѝ в Украйна

Сеул преброи 3000 севернокорейски войници в Русия за войната ѝ в Украйна

Това е двойно повече от предишното предположение за броя им

"Част от тези войници вече се приближиха до Украйна и ние сме все по-загрижени, че Русия възнамерява да използва тези войници в битка или да подкрепи бойни операции срещу украинските сили в руската Курска област близо до границата с Украйна", каза говорителят на Пентагона Сабрина Сингх.

Украинското военно разузнаване каза в четвъртък, че първите севернокорейски части са били забелязани в граничния район на Курск, където украинските войски действат след организирането на голямо нахлуване през август.

Но Пентагонът отказа да потвърди, че севернокорейските сили вече са в Курск.

"Вероятно те се движат в тази посока към Курск. Но все още нямам повече подробности", каза Сингх.

Украинският външен министър Андрий Сибига каза, че Киев е предупреждавал за разполагането от седмици и обвини съюзниците, че не са успели да дадат силен отговор.

"Изводът: слушайте Украйна. Решението: отменете ограниченията върху нашите удари на далечни разстояния срещу Русия сега", каза той по X.

Марк Рюте потвърди за севернокорейски войски в Русия и Курск

Марк Рюте потвърди за севернокорейски войски в Русия и Курск

НАТО отчита "значителна ескалация" на участието на Пхенян в "незаконната война на Русия"