Полша призова за институционални реформи на Европейския съюз, които ще направят Европа „суперсила” чрез създаване на Конфедерация на националните държави с президент, който ще е главнокомандващ на мощна армия, съобщава „Франс прес”.

Дясно-консервативният силен човек в Полша Ярослав Качински, който е категоричен противник на федерализирането на Европа, настоя, че след като Великобритания гласува да напусне блока, било наложително да бъде съхранена Европа на националните държави.

„Конфередация би била най-доброто”, коментира той пред полска медия.

Определяйки Brexit-а като нещо „много лошо”, Качински предупреди, че упорстването за прилагането на стария френско-германски модел за все по-тясна политическа и икономическа интеграция можело да приключи с катастрофа.

Въпреки че той не заема никакъв пост в правителството, лидерът на управляващата популистка партия „Право и справедливост” масово се смята, че дърпа конците на властта в Полша, който дойде на власт с антиимигрантска платформа, обещавайки също увеличаване на харчовете на държавата на изборите през октомври.

Качински също така настоял, че президентът на ЕС трябвало да бъде избран чрез „процес на договаряне между страните членки”.

Ако ЕС иска да е значим, той трябва също така да има президент, който е избран с дълъг мандат”, изтъкнал Качински.

Президентът на ЕС трябвало да има „строго определени, но големи правомощия да ръководи европейската външна политика по отношение на големи играчи като Русия, Китай, САЩ и Индия, докато разбира се съхранява външната политика на всяка отделна страна членка”.

Качински също така повторил отколешното си мнение, че ЕС трябва да се превърне в значима военна сила, „да не бъде срещу НАТО, но по-скоро да работи заедно с НАТО”.

Междувременно Качински обяви, че Полша би искала Великобритания да проведе повторен референдум за членството в ЕС, добавяйки, че блокът ще трябва да се промени радикално, за да пожелаят британците да се върнат.