Тази седмица Полша е била атакувана от хакерска група, свързана с Русия, съобщи в сряда държавният Национален изследователски институт (NASK), цитиран от "Ройтерс".

Съобщението последва обвиненията от страна на редица държави-членки на НАТО, че Русия извършва кибератаки срещу тях, като полското външно министерство каза, че Полша отдавна е била набелязана.

"Зловреден софтуер, насочен към полските държавни институции, беше разпространен тази седмица от групата APT28, свързана с руските разузнавателни служби", се казва в изявление на NASK.

"Технически показатели и прилики с минали атаки помогнаха за идентифицирането на групата APT28... Тази група е свързана с Главното разузнавателно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация (ГРУ)."

NASK препоръча мрежовите администратори да проверят дали служителите им са били атакувани.

В отговор на твърденията на Германия, че Русия е предприела кибератаки срещу нейните отбранителни и аерокосмически фирми и управляващата партия, Москва обвини Берлин по-рано в сряда, че използва неоснователни митове за руските хакери, за да ескалира напрежението.

Москва: Германия използва "хакерски митове", за да разруши връзките с Русия

Москва: Германия използва "хакерски митове", за да разруши връзките с Русия

Захарова каза, че Западът е въвлечен в информационна война срещу Русия, която включва измислени и неверни истории и твърдения