Както обяви вчера, украинският президент Петро Порошенко подписа указа за нова, четвърта вълна на мобилизация в страната, предаде ТАСС.

Това каза държавният глава, като осъди в обръщение с вчерашната трагедия, при която снаряд порази автобус и причини смъртта на цивилни.

Украинският президент сравни обстрела на автобуса с терористичните актове във Франция, като заяви, че проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се „Донецка народна република" са нанесли ракетен удар срещу с мирни граждани.

Украйна е готова да защитава земята си, заяви той. Утрешният ден е обявен за ден на траур.

Очаква се да последват още две вълни по-късно тази година, допълва агенцията. Очаква се това да стане през април и юни.

Уточнява се, че са изключени тежко болни мъже, студенти, бащи на 3 и повече деца, свещеници, както и жители на територии, които не са под контрола на Киев.

Припомняме, че на 8 януари министърът на отбраната Степан Полторак обяви, че "числеността на украинските военнослужещи беше увеличена от 130 хиляди миналата година до 232 хиляди днес и се планира да се увеличи броят на войниците до 250 хиляди", каза той.. От армията заявиха, че това ще се отнася и за жени между 25 и 50, ако това е необходимо.

От армията на самопровъзгласилата се Донецка народна република обявиха това решение за провокация и доказателство какво е решението на проблема според Киев.

За военните това увеличение е възможно предвид броя на украинското население, но ще е за сметка на качеството при подбора на кадрите.

Украинският парламент, Върховната Рада, поиска Европейският съюз да обяви самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики за терористични организации.

Това бе подкрепено от 241 депутати.