Изразената от премиера Владимир Путин оценка за ситуацията в Либия се явява негова лична позиция, а казаното от президента Дмитрий Медведев е единствената позиция на Руската федерация. Това е посочил прессекретарят на руския кабинет Дмитрий Песков днес, цитиран от РИА Новости.

Вчера с коментар за либийската операция на коалиционните сили излезе Путин, който разкритикува резолюцията на Съвета за сигурност за Либия и я определи като „непълноценна и губеща" и напомняща призив за средновековен кръстоносен поход.

Путин обаче добави, че правителството не се занимава с външна политика и това е неговата лична позиция.

В същото време президентът Медведев призова за по-голяма внимателност в оценката на ситуацията в Либия и характеристиката на операцията като „кръстоносен поход".

Той посочи, че в противен случай всичко може да приключи много по-лошо, отколкото се предполага. Медведев каза също пред журналисти, че Русия съзнателно не е използвала правото си на вето при гласуването на резолюция 1973 в Съвета за сигурност, защото не я счита за неправилна.

Медведев определи като неправилно да се казва, че не знаят какво правят и добави, че такива инструкции са били дадени на външното министерство и то ги е изпълнило.

Припомняме, че Русия се въздържа при гласуването.