Руски съд застана на страната на държавния кредитор ВТБ Банк в усилията му да възстанови 439,5 милиона долара от JPMorgan Chase, след като американският финансов гигант замрази сметки на руската банка в САЩ след нахлуването в Украйна предава "Ройтерс".

Заповедта дойде, след като ВТБ подаде иск миналата седмица в арбитражен съд в Санкт Петербург, да бъде компенсиран за средства, замразени в САЩ, след като JPMorgan заяви, че планира да напусне Русия.

JPMorgan Chase отказа да коментира привременните мерки на руския съд. ВТБ отказа да коментира правните си спорове с JPMorgan Chase.

Съдът каза, че е разпоредил изземването на всички средства в банкови сметки на JP Morgan в Русия, включително кореспондентски сметки и такива, открити на името на дъщерно дружество. Съдът каза, че не е конфискувал ценни книжа или имущество, държани от фондовете на JP Morgan или домейна jpmorgan.ru.

В жалба, подадена във федералния съд в Манхатън по-рано този месец, JPMorgan описа опита на ВТБ да възстанови парите в Русия като "явно нарушение" на споразумението си за разглеждане на спорове в Ню Йорк.

Най-голямата американска банка каза, че законите на САЩ й забраняват да освободи 439,5 милиона долара, но ВТБ, втората по големина банка в Русия, ще се опита да конфискува нейните активи в чужбина, ако надделее в делото.

Това оставя JPMorgan изложен на загуба от близо половин милиард долара за спазване на санкциите на САЩ.

Американската банка, която се опитва да блокира усилията на ВТБ, каза, че руската компания е нарушила договорното си обещание да търси компенсации в американските съдилища.

В сряда президентът Джо Байдън подписа широкообхватен законопроект за чуждестранна помощ, който включва нови правомощия на американски служители да откриват и конфискуват руски активи в САЩ. Той също така засили продължаващите американски усилия да убедят европейските съюзници да освободят руските държавни активи, за да помогнат на Украйна.

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Москва вече е изготвила законодателство за отмъщение