Във вторник молдовски съд започна процеса срещу губернатора на региона Гагаузия Евгения Гуцул, съюзник на Кремъл, която е обвинена в канализиране на средства от Русия към промосковска партия, предава "Ройтерс".

Гуцул, която спечели местните избори миналата година, има силни проруски възгледи и се противопоставя на проевропейското правителство на Молдова, което обвинява Москва в политическа намеса.

Според прокурорите Гуцул, е участвала в систематично канализиране на неотчетени средства през 2019-2022 г. за финансиране на вече забранената промосковска партия "Шор", създадена от Илан Шор, проруски бизнесмен в изгнание, осъден за измама в Молдова.

Пристигайки в съда в столицата Кишинев във вторник, Гуцул, каза, че делото е скалъпено. Няколко десетки души дойдоха да я подкрепят на входа на съда, показва видео, разпространено в канала й в Telegram.

"Днес се проведе първото съдебно заседание по дело, което беше скалъпено срещу мен и моите колеги от партията Шор. Делото беше отложено за 27 май", каза Гуцул, в Telegram.

Тя каза пред репортери, че процесът е бил отложен, защото не й е бил предоставен обвинителен акт на руски език. Официалният език на Молдова е румънски.

Ако бъде призната за виновна, Гуцул, може да бъде осъдена на затвор от две до седем години и да и бъде забранено да заема държавни постове, казаха прокурорите, Тя също е обвинена, че е плащала на хора да присъстват на антиправителствени протести, организирани от партията Шор през 2022 г.

Гуцул, е пътувала до Москва, за да се срещне с високопоставени служители, а през март се срещна с руския президент Владимир Путин.

Молдовската опозиция се обедини в Москва

Молдовската опозиция се обедини в Москва

Тя предлага връщане на страната в орбитата на Русия

Молдова, малката бивша съветска република, ръководена от проевропейския президент Мая Санду, се надява да се присъедини към Европейския съюз до 2030 г. и да се отърве от влиянието на Москва.

Молдовските отношения с Русия се разпаднаха, тъй като правителството осъди пълномащабното нахлуване на Русия в "Украйна", обвини Москва в заговор за свалянето на правителството и експулсира руски дипломати.

Руските войски окупират Приднестровието, проруски регион, който се отцепи в кратка война в началото на 90-те години.

Гагаузия е друг малък автономен регион, чиито 140 000 жители, главно етнически турци, имат неспокойни отношения с централните власти, откакто Молдова отхвърли съветското управление през 1991 г.

Губернатор в Молдова е обвинен във финансиране на партия с руски средства

Губернатор в Молдова е обвинен във финансиране на партия с руски средства

Предвиждат се 2 до 7 години затвор, ако Евгения Гуцул бъде призната за виновна