Силите на САЩ са унищожили на 6 април мобилна ракетна система земя-въздух в контролирана от йеменските бунтовници хуси територия в Йемен.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на Централното командване на САЩ (CENTCOM) от неделя.

Силите на САЩ също така са свалили един безпилотен летателен апарат над Червено море, се казва в изявлението, добавяйки, че кораб на коалицията също е открил, задействал и унищожил една пристигаща противокорабна ракета. Няма данни за пострадали или щети.

Два кораба са обстрелвани край Йемен

Два кораба са обстрелвани край Йемен

Не се съобщава за щети и пострадали

Припомняме, че ден по-рано беше съобщено за кораби в Червено море, които са били обстрелвани. 

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси организираха атаки срещу кораби в района на Червено море в продължение на месеци в знак на солидарност с палестинците във войната в Газа.

Силите на хусите в Йемен заявиха в неделя, че са изстреляли ракети и дронове срещу британски, американски и израелски кораби. Групировката уточни, че е атакувала британски кораб и редица американски фрегати в Червено море, докато в Арабско море и Индийския океан е атакувала два израелски кораба, насочили се към израелските пристанища. Операциите са извършени през последните 72 часа, каза военният говорител на хусите Яхия Сари в телевизионно изявление. Той не даде повече подробности за атаките, съобщава "Ройтерс".

Червено море е едно от най-често използваните морски пътища в света за доставки на нефт и гориво.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин наскоро обяви сформирането на операция "Пазител на просперитета", многонационална мисия за борба с атаките на хусите.

САЩ търсят дипломатическо решение за Йемен

САЩ търсят дипломатическо решение за Йемен

Наясно са, че няма военно решение