Сирийският бригаден генерал Абделалих ал - Башир предупреди, че действията на САЩ в Сирия могат да имат много тежки последствия и за страната, и за самия Запад, предаде "Ройтерс".

По думите му, страната може да има съдбата на Афганистан или Сомалия. Снабдяването на сирийските бунтовници с оръжие би могло да създаде и нови диктатори.

Той коментира като "театър" преизбирането на сирийския президент Башар Асад за президент и напомни, че сред сирийските бунтовници има и антизападно настроени, които, ако победят в 3-годишния военен конфликт, ще навредят и на Сирия, и на Запада.

Неговото изказване припомня за изявленията по темата на Лахдар Брахими.

Бившият специален посланик на ООН за Сирия Лахдар Брахими заяви по-рано, че заради нестихващия военен конфликт в страната тя маже да се превърне в „нова Сомалия".

В интервю сп. „Шпигел" Брахими предупреждава,  че ако не бъде намерено политическо решение, може да пламне целият регион.

През месец май алжирецът Брахими се оттегли от ангажиментите си като посланик на ООН и представител на Арабската лига в Сирия, след неуспешни опити да убеди враждуващите страни да седнат на масата на преговорите.

На журналистически въпрос за бъдещето на Сирия дипломатът прогнозира, че страната ще последва съдбата  на Сомалия, като уточни: „Тя няма да бъде разделена, както мнозина предсказваха. Тя ще се превърне в несъстояла се държава, контролирана от полеви командири."