Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към влошаване. Това заяви в събота главнокомандващият украинските въоръжени сили Олександър Сирски на среща на Контактната група за отбранителната способност на Украйна ("формат Рамщайн"), съобщава УНИАН.

"Информирах участниците в коалицията за трудната оперативно-стратегическа ситуация, която има тенденция да ескалира", съобщава Сирски в своя канал в Telegram.

По думите му на партньорите са разяснени особеностите на руските въздушни удари по обекти на енергийната инфраструктура, както и спешните нужди на Украйна от ракети, боеприпаси, оръжия и военна техника. По-специално, командващият отбелязва, че навременното снабдяване с оръжие на Украйна е от ключово значение.

Енергийни обекти в Украйна отново на прицел на руската армия

Енергийни обекти в Украйна отново на прицел на руската армия

Ударени са четири ТЕЦ-а

Най-трудният район днес е село Очеретино в посока Авдеевка, където руснаците наскоро имаха локален пробив, който застрашава съседни участъци от украинската отбрана. Според Forbes опитът на въоръжените сили на Украйна да прегрупират отбраната си тук и да се оттеглят на нови позиции може да доведе до още повече проблеми.

Анализаторите на германското издание BILD отбелязват, че руските войски са превзели и съседните села Соловиево и Новобахмутовка, разширявайки зоната на контрол край Очеретино. На юг нашествениците успяха да преминат водната бариера в село Бердич и да превземат Семьоновка, както и да отидат на 2 км до Умански и Яснобродовка.