Това, че британският премиер Дейвид Камерън иска да се оттегли чак през октомври е скандално. Това заяви Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за телевизия А Ер Де.

Припомняме, че след излизането на окончателните резултати от референдума във Великобритания Камерън обяви, че подава оставка. Той уточни, че ще напусне поста след избирането на нов лидер на конгреса на Консервативната партия в началото на октомври.

Камерън даде да се разбере, че няма намерение да задейства чл.50 - за излизането на страна от Европейската общност. Това ще остане като отговорност на следващия премиер на страната.

Дейвид Камерън подаде оставка

Дейвид Камерън подаде оставка

Министър-председателят отказа да бъде капитан на излизането от ЕС

В телевизионното интервю Мартин Шулц изтъкна, че отново цял континент е взет за заложник заради вътрешнопартийни решения на британската Консервативна партия.  

Шулц заяви още, че блокът иска Великобритания да излезе най-скоро. Той предупреди, че решението на Камерън да отложи старта на преговорите за Брекзит, докато наследникът му заеме мястото, може да не е достатъчно бързо.

Пред „Гардиън” Шулц заяви, че ЕС проучва дали е възможно да ускори задействането на член. 50 от Лисабонския договор, което е необходимо по процедура за напускане на съюза. Той подчерта, че несигурността е обратното на това, от което съюзът има нужда. Шулц добави, че е трудно да приеме, че цял континент може да бъде взет за заложник заради вътрешна борба в Консервативната партия.

„Съмнявам се, че е само в ръцете на правителството на Обединеното Кралство. Ние трябва да вземем под внимание тази едностранна декларация, че те искат да изчакат до октомври, но това не трябва да е последната дума”, подчерта Мартин Шулц.