Съюзниците от НАТО идентифицираха руска ракетна система, която поражда сериозни опасения. Това обявиха в специално изявление от западния военен алианс.

В изявлението се подчертава, че НАТО приканва Русия да обърне внимание на тези опасения по значим и прозрачен начин и активно да се ангажира в технически диалог със САЩ.

Съюзниците от НАТО приветстват продължаващите опити на САЩ да ангажират Русия в двустранни и многостранни формати, включително в Специалната комисия за проверка, за да бъдат разсеяни опасенията относно спазването от страна на Русия на Договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г.

Путин захапа САЩ: Вашингтон нарушава ядрените и ракетни договори

Путин захапа САЩ: Вашингтон нарушава ядрените и ракетни договори

Това заяви руският лидер Владимир Путин по време на ежегодната голяма пресконференция

Натовските съюзници подчертават, че положение, при което САЩ и други страни спазват договора, а Русия не - би будело сериозна и спешна тревога.

Уверява се, че Алиансът е единодушен в оценката си, че ефективните споразумения за контрол върху въоръженията остават основен елемент на "стратегическата стабилност и нашата колективна сигурност".

Според НАТО САЩ спазвали задълженията си съгласно Договора за ядрените сили със среден обсег и били ангажирани да го прилагат стриктно.

От НАТО натъртват, че в продължение на 30 години Договора за ядрените сили със среден обсег е бил от решаващо значение за евроатлантическата сигурност.