Естонският министър-председател Кая Калас си осигури убедителна изборна победа на вота в неделя, съобщи "Блумбърг".

Реформаторската партия на Калас взима 31,6% от гласовете, според Естонската избирателна комисия с повече от 95% от гласовете, преброени късно в неделя.

Националистическата партия EKRE изостава с 16%, докато Партията на центъра на бившия премиер Юри Ратас е трета с 14,7 процента.

"Това е много по-добре, отколкото очаквахме, каза Калас пред репортери. Изключваме коалиция с EKRE."

Естония избира парламент

Естония избира парламент

Партиите са разделени по въпроса за помощта за Украйна

Припомняме, че вотът се провежда на фона на споровете между партиите за доставките на оръжие за Украйна.

Изборните бюра бяха отворени в 9 часа местно време и затвориха в 18 часа. Първите резултати се очакваха рано в понеделник.

Според проучванията на общественото мнение дясноцентристката Партия на реформите на Калас ще спечели, но вероятно ще трябва да сформира коалиция, за да остане на власт.

Естония, граничеща с Русия страна с население от 1,3 млн. души, има еднокамарен парламент със 101 места.

През изминалата година балтийската държава, която е член на ЕС и НАТО, оглави международните призиви за повече военна помощ, която да помогне на Украйна да отблъсне руското нашествие.

В момента военната помощ на Естония за Украйна възлиза на повече от един процент от БВП - най-големият принос на всяка държава в сравнение с размера на нейната икономика.

Според лидера на EKRE Мартин Хелме Естония не трябва да "ескалира допълнително напрежението" с Москва.

EKRE води кампания срещу допълнителната военна помощ за Киев и призовава за прекратяване на приемането на украински бежанци и за по-ниски нива на имиграция, за да се защитят естонските работници.

В същото време кризата с разходите за живот в Естония се разраства спираловидно, като инфлацията е една от най-високите в ЕС - 18,6% през януари спрямо 12 месеца по-рано.

Естония: Малко вероятно е Русия да използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Естония: Малко вероятно е Русия да използва тактически ядрени оръжия в Украйна

Кремъл е все още заплаха за Балтика

Партията на центъра, която традиционно е популярна сред голямото рускоезично малцинство в Естония, подкрепя политиката на правителството по отношение на Украйна и Русия.

Това отблъсква някои рускоговорящи избиратели и процентът на въздържалите се сред малцинството, което представлява около една четвърт от населението, може да бъде висок.

Реформаторският блок е дясноцентристка либерална партия, която се харесва на собствениците на предприятия и младите професионалисти.

Тя обещава да увеличи военните разходи до поне три процента от БВП, да облекчи данъците за бизнеса и иска да приеме закон, одобряващ еднополовите граждански партньорства.

Партията на центъра е лявоцентристка и обещава повече инвестиции в инфраструктура и достъпни жилища.

Според политически анализатори е възможна коалиция между Реформаторите, Естония 200 и Социалдемократите, както и между Реформаторите, Центристите и Исамаа.

Естония: Руската заплаха за балтийските страни нараства

Естония: Руската заплаха за балтийските страни нараства

Талин обаче не очаква Москва да натисне "ядреното копче"

Въпреки това шансовете на EKRE да влезе в правителството се оценяват като скромни.