Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри в четвъртък законопроекта за финансиране на федералното правителство до началото на март и предотвратяване на частичното му затваряне, съобщава "Ройтерс". 

Мярката мина с 314 гласа "за" срещу 108 гласа "против", като 106 републиканци и двама демократи бяха в опозиция.

По-рано в четвъртък Сенатът лесно прие законопроекта със 77 гласа "за" срещу 18 гласа "против" преди крайния срок - уикенда.

"Имаме добри новини за Америка. Няма да има затваряне в петък", каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, демократ, точно преди гласуването в тази камара.

Това мнение не се споделя от някои крайнодесни републиканци в Камарата на представителите.

US Конгресът предлага временно финансиране на правителството до март

US Конгресът предлага временно финансиране на правителството до март

Но законопроектът може да бъде спънат от някои републиканци

Двете камари ускориха гласуването си поради прогнозата за снежна буря в петък, която можеше да попречи на заминаването на депутатите за уикенда.

Законопроектът бе изпратен на президента Джо Байдън за окончателно одобрение.

Сенатът с мнозинство от демократите и контролираната от републиканците Камара изостават много в изпълнението на основното си задължение - да финансират правителството за фискалната година, която започна на 1 октомври.

Припомняме, че споразумението определя общото ниво на разходите на 1,59 трилиона долара през фискалната 2024 г. Това включва 886 млрд. долара за разходи за отбрана и 704 млрд. долара за разходи за граждански цели.

На 30 септември Байдън вече успя да избегне спиране на работата на правителството, като одобри временен бюджет за 45 дни. Помощта за Украйна също не беше включена в него тогава, а войната между Израел и "Хамас" още не беше започнала.

Президентът Байдън по-рано поиска от Конгреса незабавно да отпусне 106 милиарда долара, от които повече от половината ще отидат за Украйна, а останалите за Израел, Тайван и за защита на границата с Мексико.

САЩ не могат да отпускат повече средства на Украйна без одобрението на Конгреса

САЩ не могат да отпускат повече средства на Украйна без одобрението на Конгреса

САЩ нямат магически портфейл за нови средства за Украйна