Федералните прокурори в понеделник поискаха от Върховния съд на САЩ да реши дали бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу наказателно преследване.

Става въпрос за обвиненията срещу него в заговор за отмяна на изборите през 2020 г., съобщава АФП. 

"Този случай е фундаментален въпрос за нашата демокрация: дали бивш президент има абсолютен имунитет срещу федерално съдебно преследване за престъпления, извършени по време на управлението му", каза специалният прокурор Джак Смит в документ до най-висшия съд на страната. Претенциите на Тръмп за имунитет трябва да бъдат разрешени от този съд и процесът на ответника да продължи възможно най-бързо, ако искането му за имунитет бъде отхвърлено".

Смит поиска от Върховния съд за ускорено решение, така че историческият процес срещу Тръмп, който в момента трябва да започне във Вашингтон на 4 март 2024 г., да може да продължи.

Съдът в момента има консервативно мнозинство (с 6 на 3 гласа).

Адвокатите на Тръмп многократно са искали да отложат процеса до след изборите през ноември 2024 г., включително с твърдението, че бившият президент се ползва с абсолютен имунитет и не може да бъде преследван за действия, докато е бил в Белия дом. Американският окръжен съдия Таня Чуткан, която трябва да председателства процеса, отхвърли искането за имунитет на 1 декември.

"Каквито и имунитети да има един действащ президент на Съединените щати, тази позиция не дава доживотен пропуск за излизане от затвора, каза Чуткан. Четиригодишната служба на подсъдимия не му е дала божественото право на кралете да избягва наказателната отговорност, която управлява неговите съграждани", добави тя.

Адвокатите обжалваха нейното решение.

Тръмп няма да свидетелства по дело срещу него, казал достатъчно

Тръмп няма да свидетелства по дело срещу него, казал достатъчно

Делото в Ню Йорк засяга не президентството, а бизнеса му

Припомняме, че това е само едно от делата, които в момента се водят срещу Тръмп по различни обвинения, включително изборна измама и сексуално посегателство. Те обхващат и времето му в Белия дом, и периода преди това, когато е бил бизнесмен. По някои от тях той вече получи присъди.

До момента той не се призна за виновен по нито едно обвинение и на свой ред обвини в "лов на вещици" опонентите си. Той не спести остри критики и дори обиди срещу водещите фихури в процесите. Заради коментарите си бе глобяван. 

Последно, в неделя Тръмп заяви, че няма какво повече да каже и отменя плановете си да свидетелства в процеса за измама в Ню Йорк.

77-годишният републиканец публикува изненадващото изявление в Truth Social в неделя. В него той добави, че "вече е свидетелствал за всичко" в текущия процес срещу него, по-големите му синове Дон-младши и Ерик и други ръководители на Trump Organization.

Фаворитът за президентската номинация на републиканците през 2024 г., и двамата му най-големи синове са обвинени в надуване на стойността на своите недвижими имоти, за да получат по-благоприятни банкови заеми и застрахователни условия.

Процесът трябва да продължи без показанията на Тръмп, като решението се очаква до края на януари.

Тръмп: Изборите през 2024 г. са най-важните избори

Тръмп: Изборите през 2024 г. са най-важните избори

Бившият президент заплаши, че Третата световна война ще е с ядрени оръжия

Въпреки проблемите със закона, той запазва силни позиции сред съпартийците и поддръжниците си. Тръмп каза на събитие, организирано от Клуба на младите републиканци в Ню Йорк, че президентските избори през 2024 г. ще бъдат "най-важните избори".

"Преди казвах, че 2016 г. бяха най-важните избори, но това е много по-важно. Имахме граничен проблем през 2016 г., но той беше малък в сравнение с този", каза Тръмп, добавяйки, че кризата по границата с Мексико сега е "най-лошата в история."

Той каза още, че тези избори ще определят "дали вашето поколение ще наследи фашистка страна или свободна страна, и дали ще имате управлението на тираните или върховенството на закона".

Тръмп обеща да изведе страната на "нови нива", след като, според него, спечели президентските избори през 2024 г.

Съд позволи на Тръмп да участва в изборите в Колорадо

Съд позволи на Тръмп да участва в изборите в Колорадо

Въпреки опитите да бъде спрян