САЩ предупредиха, че продължаващото oт Русия явно използване на правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН ще застраши дългосрочната легитимност на съвета и може да накара Вашингтон и други страни да заобикалят решенията на органа, съобщава „Гардиън".

Предупреждението идва на фона на 70-годишнината от създаването на Организацията на обединените нации. През последните години Съветът за сигурност на ООН е изправен пред сериозна криза, тъй като е парализиран заради Сирия. Съветът на няколко пъти се провали да прокара мерки за прекратяване на конфликта в близкоизточната страна, който вече продължава пет години, през които са загинали повече от 220 хиляди души, а 11 милиона души са останали без дом.

Русия използва правото си на вето четири пъти, за да блокира резолюции за Сирия, които са разглеждани от Москва като вредни за съюзника Башар Асад.

Също така Москва спря общи действия за Украйна, където е част от конфликта.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви пред британската медия, че ако Съветът за сигурност продължи да бъде блокиран, то статутът му ще бъде заплашен и държавите ще се насочат към други мерки за разрешаване на проблемите.

През последното десетилетие САЩ са използвали правото си на вето три пъти, за да защитят Израел във връзка с действия на еврейската държава в палестинските територии.

Китай е използвал шест пъти правото си на вето, всеки път в тандем с Русия, докато Москва е налагала вето 10 пъти за същия период.

Франция предлага петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания) доброволно да се отказват от своето вето при ситуация, при която има геноцид и масово избиване. Предложението е одобрявано от повечето страни членки на организацията, но Русия се противопоставя.

Според Москва промяната ще води до манипулации.

Индия, Бразилия, Германия и Япония отдавна призовават за промени в Съвета за сигурност на ООН. Те също подкрепят да се предостави на Африка статут на постоянен член.