Южен Судан официално обяви независимост.

Председателят на парламента на Южен Судан Джеймс Уани Ига прочете днес декларацията за независимостта на новата държава, с което беше направена последната стъпка, заложена в мирното споразумение от 2005 г., сложило край на десетилетната гражданска война между Севера и Юга, съобщи Ройтерс.

"Демократично избраните народни представители, въз основа на волята на народа на Южен Судан, и потвърдено от резултата от референдума за самоопределение, декларираме Южен Судан за независима и суверенна нация", заяви Джеймс Уани Ига.

Салва Киир положи клетва като президент на Южен Судан и подписа Конституцията.

Сред гостите на церемонията бяха генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, посланикът на САЩ в ООН Сюзан Райс, бившият американски държавен секретар Колин Пауъл, външните министри на Франция и Великобритания Ален Жупе и Уилям Хейг, суданският президент Омар Башир и лидерите на още трийсетина африкански страни.

Цветовете на 54-тата държава в Африка са черно, бяло, червено, зелено, синьо и жълто, отбеляза ДПА.

Десетки хиляди южно суданци наблюдаваха през сълзи издигането на флага, по време на церемонията по обявяването на независимостта в столицата Джуба.

Празненствата в Джуба започнаха още в полунощ.

Съботната церемония по обявяването на независимостта се проведе в мавзолея на последния лидер на бунтовниците Джон Гаранг, който умира няколко месеца след като подписва мирното споразумение, което слага край на един от най-продължителните конфликти в Африка.

Хората в Джуба са излезли да посрещнат събитието въпреки ужасяващите горещини, съобщава БиБиСи.

„Никога, никога няма да се предадем", скандира събралото се множество, докато много от присъстващите хора плачеха от вълнение.

Най-младата държава в света има известни проблеми, свързани с вътрешната несигурност и трябва тепърва да изгражда инфраструктура и административни сгради.

Междувременно ЕС и неговите страни-членки днес признаха Южен Судан за независима държава.

"ЕС приветства решението на правителството Судан да призна новата република Южен Судан", се казва в декларация от името на 27-те страни-членки.

ЕС припомни, че подкрепя прилагането на мирния договор, подписан на 9 януари 2005 година между суданското правителство и южносуданските бунтовници, който сложи край на 20-годишната война, причинила смъртта на около 2 милиона души.

ЕС обмисля изготвянето на договор за партньорство с Южен Судан и поощрява лидерите на страната да помогнат за създаването на демократическо и справедливо общество, основано на закона и спазването на човешките права.