Президентът на Китай Си Дзинпин призова Вашингтон и Пекин по-добре да разберат "стратегическите намерения" на двете държави и поиска „нов модел в отношенията между големи държави" с по-голямо разбирателство и по-малко подозрения, цитиран от „Франс прес".

Си изнесе ключова реч в Сиатъл по време на едноседмичната си държавна визита в САЩ. По време на първия ден от посещението си Дзинпин поясни, че Пекин не търси конфликт въпреки напрегнатите отношения в редица области.

„Ние искаме да видим по-голямо разбирателство и доверие и по-малко отчуждение и подозрение", поясни той.

По думите му, ако САЩ и Китай влязат в пряк конфликт и конфронтация, това ще доведе до катастрофа за двете държави и за света като цяло.

Преди срещата с американския президент Барак Обама в Белия дом по-късно тази седмица китайският президент има срещи с бизнеса и американски официални представители.

Той обеща да се отнася справедливо към американските инвеститори в Китай и да се бори срещу икономическия кибершпионаж и киберкражби, след като американският бизнес сериозно се оплаква в тази област.

„Ние уважаваме международните бизнес принципи за недискриминация", каза той пред изпълнителните директори на някои от най-големите компании в САЩ, включително Boeing, Amazon, DuPont, IBM и Microsoft.

„Своевременно ние ще се занимаем с основните опасения на чуждестранните инвеститори", добави китайският президент.

По отношение на казуса за хакерските атаки между САЩ и Китай Си Дзинпин каза, че самият Китай е жертва и е готов за създаване на механизъм на „високо ниво" със САЩ за обсъждане на проблема.

Под никаква форма китайското правителство няма да се обвързва с икономически кражби или ще насърчава, или ще подкрепя такива опити от някого, закани се той.

В същото време според него американските заплахи да се санкционират китайски официални представители заради хакерски атаки не са адекватни, подчертавайки, че кибератаките са престъпление, което трябва да бъде преследвано „в съответствие със закона".

Той смята, че икономическият спад на Китай е временно явление.

По-рано американският гигант Boeing подписа споразумения с китайски компании за продажба на 300 самолета и откриване на център в азиатската държава, съобщава китайската агенция Xinhua.

30 самолета от тях ще бъдат модели 737-800.

Комунистическата държава възнамерява да закупи 6 330 нови самолета за 950 милиарда долара до 2034 година.