Посланиците на САЩ, Канада и Великобритания са напуснали Москва. За това съобщава в „Туитър" опозиционерът Михаил Касянов, предаде УНИАН.

САЩ и Канада прекратиха взаимодействията си с Русия в рамките на Г8, посланиците им напуснаха Москва. Обама започна консултации с НАТО. Започна самоизолацията на Русия", написа той.

Армията на Украйна в пълна бойна готовност, международната общност застава зад суверенитета й
Още...

По-рано медии съобщиха, че Великобритания е отзовала посланика си заради руската агресия в Крим.

Литва също отзова за консултации посланикa си в Москва, а Чехия поиска обяснения от руския посланик в Прага.

Външното министерство на Литва определи действията на Русия като "незаконни" и насочени срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна.
В Прага чешкият външен министър заяви, че Русия е започнала инвазия с цел окупиране на Крим.

Същевременно френският външен министър Лоран Фабиюс заяви за радио Europe 1, че подготовката за предстоящата среща на Г8 в Сочи трябва да бъде спряна. САЩ и Канада вече обявиха, че няма да вземат участие в нея.

Шведският външен министър Карл Билдт написа в „Туитър", че век след 1914 година Европа е изправена пред инвазия, агресия и заплахи за масово използване на военна сила.

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че ескалиралото напрежение е „изключително опасно" и подчерта нуждата да не се предприемат стъпки, които могат да се разглеждат само като „провокация".

В този час страните членки на НАТО провеждат извънредно заседание заради ситуацията в Украйна.

Армията в Крим мина на страната на местната власт
Още...

Генералният секретар на НАТО Андерс Расмусен обяви пред журналисти преди началото на заседанието, че Русия заплашва мира и сигурността в Европа, цитиран от Ройтерс. Той призова Москва да прекрати създалото се напрежение.

Междувременно Украйна призова за разполагане на международна мисия в страната, както и помощ за защита на ядрените обекти. Киев кани ОССЕ , ЕС и други организации да проведат среща в Украйна. Също така създава парламентарна група за преговори с руски депутати.

Ройтерс съобщава, позовавайки се на думите на временния президент на Украйна Александър Турчинов, че въздушното пространство е затворено за военни самолети. Нареждането не обхваща гражданските полети.

Русия заплашва мира и сигурността в Европа, предупреди НАТО
Още...

В същото време премиерът Арсений Янценюк, цитиран от „Франс прес", обяви: „Ние сме на ръба на катастрофа". Премиерът обвини Русия, че „обявява война".

„Това всъщност е явно обявяване на война на моята страна. Призоваваме Путин да изтегли войските си от тази страна и да спазва двустранните споразумения. Ако иска да бъде президентът, който е започнал война между две съседки и приятелски страни, той е постигнал целта си с няколко стъпки", добави той.

Съобщава се, че към 10 камиона с руски войници са напуснали базата на Черноморския флот на Русия в Севастопол в посока към столицата на Крим Симферопол.

Припомняме, вчера по искане на Путин горната камара на руския парламент даде „зелена светлина" за изпращане на руски войски в Украйна и най-вече в Крим.

САЩ заплаши Русия с пълна икономическа изолация
Още...

По-рано съобщихме, че руски войници заплашват да щурмуват украински казарми в село южно от Симферопол. Разположеният там украински батальон обяви, че е готов за битка. Той отказва да предаде оръжията.

Украйна обяви, че ще мобилизира резервистите си. Държавата има около 1 милион резервисти и 160 хиляди войници на активна служба. Към мерките за мобилизация влизат: войниците от запас да бъдат мобилизирани и обучени; създаване на щабове и увеличаване на сигурността в ключови обекти, включително атомни централи.