Българският национален отбор по футбол завърши по достоен начин участието си в трагичните за нас квалификации за Евро 2024. В последния си мач от групата, селекцията на Илиан Илиев стигна до 2:2 при визитата си на фаворита Сърбия. За втори пореден двубой, "лъвовете" демонстрираха съвършено друго лице при новия си селекционер, а втората част на мача в Лесковац този следобед ни дава поводи за оптимизъм и времена, когато ще видим един далеч по-силен държавен тим.

Участникът на последния Мондиал откри рано резултата чрез Велкович, но след паузата България вдигна оборотите и шокира балканския си съперник с обрат след голове на Русев и Десподов. За кратък период от време това изхвърляше Сърбия от Евро 2024, но след изравнителен гол на Бабич в 82-ата и триумф на Унгария над Черна гора с 3:1, "репрезентацията" на Пикси заслужи участието си на междуконтиненталния форум в Германия догодина.

Снимка 642628

Източник: startphoto.bg

Докато гледаха как празнуват своето класиране, нашите официално финишираха като последни в групата си с постигнати едва четири точици.

Сърбия - България 2:2 (Развой на срещата по минути)
на живо

Сърбия - България 2:2 (Развой на срещата по минути)

За нашите се разписаха Русев и Десподов

Срещата в Лесковац започна под еуфоричните възгласи на трибуните. Най-вече това бе породено от възрастта на заелите местата си на стадион "Дубочица". Заради наказание на УЕФА, опонентът ни разчиташе на подкрепа от деца до 14 години, като те бяха запълнили 3/4 от капацитета на спортното съоръжение.

Много рано в квалификацията нашите инкасираха и първи жълт картон. Алекс Петков удари без топка сръбски футболист и веднага бе декориран от белгийския съдия.

Снимка 642634

Източник: startphoto.bg

Временно България заигра с човек по-малко, след като нападателят ни Алекс Колев счупи своя пръст, а от вида на фрактурата Кирил Десподов направи притеснителна гримаса. Нападателят на Крумовград обаче демонстрира характер и след кратка интервенция на медицинския ни щаб, таранът отново зае позицията си на терена.

Постепенно сърбите започнаха да затягат обръча около вратата на "лъвовете". Домакинският натиск беше белязан от далечен шут на Душан Тадич, който премина на сантиметри от дясната греда на Наумов.

Даниел Наумов внимаваше в 10-ата минута, когато Лукич отправи силен изстрел от границата на наказателното поле, а стражът на ФК ЦСКА 1948 реагира по отличен начин. Горе-долу, същото упражнение се повтори и в 12-ата, когато обаче стреля Неманя Гудел.

Снимка 642633

Източник: startphoto.bg

Най-лошото във футболната игра сполетя "лъвовете" в 16-ата минута. Гудел бе забравен при корнер, а ударът му с глава предизвика страхотна намеса от Наумов, която продължи с отбиване на топката и в горната греда. За нещастие, шанс за голова добавка се откри пред централния защитник Милош Велкович, който изпревари мудния Колев и отблизо вкара за 1:0.

Проблемите за България можеха да се задълбочат в 20-ата минута, когато центриране намери абсолютно непокрития на дузпата Александър Митрович. №9 на сърбите моментално насочи с глава, ала в обсега на Дани Наумов, реагирал с акробатична намеса.

"Трикольорите" дадоха ясен знак, че няма да се дадат без бой в това балканско съперничество. Капитанът ни Кирил Десподов блесна с индивидуални действия в 27-ата, когато сви навътре в наказателното поле, а след това отправи толкова качествен удар, който първо удари горната, а след това и страничната греда. Рядко срещано и много красиво, но за жалост - гол нямаше.

Снимка 642631

Източник: startphoto.bg

Даниел Наумов продължи да има доста работа под рамката, като този път стражът ни излезе победител при индивидуалното надиграване с Филип Костич, който го пробва с "тупалка" от двадесетина метра.

България можеше да развие по-добре свое нападение в 40-ата минута, когато за миг имахме числено предимство малко пред полето на Сърбия. Алекс Колев обаче реши да центрира към далечната греда за Десподов. Капитанът ни обаче не успя да си спре топката, с което да създаде някаква опасност пред Милинкович-Савич.

В края на полувремето белгийският съдия Ламбрехтс видимо си затвори очите в момент, когато Миленкович, напълно с умисъл, удари Кирил Десподов в лицето. Капитанът ни бе обагрен с кръв, но дори и това не беше доказателство ситуацията да се прегледа с ВАР за потенциален червен картон.

На полувремето Илиан Илиев предприе очаквана смяна, като безличният Мартин Минчев беше заменен от Георги Русев.

Снимка 642626

Източник: startphoto.bg

Личеше си, че България играеше на далеч по-високо ниво след паузата. Това даде отражение и на светлинното табло, след като в 59-ата резервата Георги Русев вкара за 1:1. Селекцията на Илиан Илиев реализира отлична атака отляво, която доведе до центриране в наказателното поле. В него Филип Костич не изчисти по най-добрия начин, а в спора за втора топка Алекс Колев надскочи Бабич. Така кълбото стигна до непокрития Русев, който с красив диагонален шут шокира опонентите ни в Лесковац.

Драган Стойкович моментално реагира на промяната в резултата и пусна в игра Душан Влахович, който замени Джуричич.

Акция "шок и ужас" сполетя наперените сърби в 69-ата минута. България показа, че при истински треньор може да играе и истински футбол, след като постигна пълен обрат на "Дубочица". Възпитаниците на Илиан Илиев нанесоха своя удар след бърза контраатака. Домакините имаха корнер в своя полза, който обаче бе провален, а това даде шанс на Филип Кръстев да пусне извеждащ пас за Кирил Десподов. Капитанът ни демонстрира скорост и се оказа недостижим за гонещите го Живкович и Лукич. Останал вече сам срещу вратаря, звездата на ПАОК запази спокойствие и елегантно направи 1:2.

Сърбите започнаха да атакуват като обезумели. Пред вратата си Дани Наумов дори се наложи да прави спасявания от махленския футбол, а гол на Влахович правилно беше отменен поради засада.

Снимка 642625

Източник: startphoto.bg

Осем минути преди края, България допусна изравняването. Отново се пропукахме при корнер, където имаше явно неразбирателство при разпределянето на сръбските играчи. Това позволи на Бабич да се извиси над всички и отблизо да разстреля Наумов за 2:2.

До края, с оглед и на резултата от мача Унгария - Черна гора, сърбите се успокоиха, което направи и финалния им натиск идея по-лек. В самия край равенството бе съхранено след страхотно спасяване на Даниел Наумов.

Снимка 642624

Източник: startphoto.bg

Оттук насетне Сърбия ще мисли за първото си участие на Европейско от четвърт век. За България неяснотите са много и всички те не са свързани с чисто футболната материя. Да си пожелаем, че някога отново ще имаме щастливи мигове с представителния тим на нашата родина.