Зам.-председателят на АБВ Румен Петков изключи възможността да подкрепят на местния вот кандидатът на БСП, Михаил Мирчев, или на ГЕРБ - Йорданка Фандъкова за кмет на София.

"Не виждам как бихме подкрепили проф. Мирчев", още повече, че кандидатът на БСП имал "едно грубичко отношение към АБВ" в национален ефир, от което и той, и БСП ще загубят", заяви Петков на съботен брифинг в централата на партията.

АБВ представи на пресконференция подготовката си за местния вот наесен.

Петков отчете демонстрирано нежелание на БСП да се води какъвто и да е разговор. Петков, който е и председател на предизборния щаб на АБВ, не вижда и особен потенциал, за да бъде подкрепена Йорданка Фандъкова по много причини.

На днешното първо заседание на Националния партиен съвет АБВ утвърдила 103 кандидати за кметове на общини. От тях 80 са кандидатури на АБВ, а 17 са независими кандидати, подкрепени от АБВ. В 6 общини партията на Георги Първанов ще участва в коалиционни формати. Днес са утвърдени и 18 кандидати за кметове на райони в София.

Петков похвали АБВ за това, че сред кандидатите си имали най-добрата възрастова структура. Трима от тях са на възраст до 30 години, 21 кандидати са до 40 години. Във възрастовата граница 40 - 50 години попадат 24 номинирани, а 28 кандидати са до 60-годишна възраст. Останалите 17 кандидати са над 60-годишни.

Сред тях има четирима лекари, шестима учители, тринадесет юристи, петима инженери и трима офицери и генерали от резерва. От гледна точка на ангажираността им 9 са общински съветници, 16 са кметове и зам.-кметове на общини, а 8 от номинираните са заети в държавната администрация.

6 от утвърдените кандидатури са предложения на младежката организация на АБВ. Председателят на Националния съвет на младежкото АБВ Нина Найденова изтъкна, че имат 30 кандидатури за кметове на населени места, множество за общински съветници.

Имаме 110 предложения за членове на общински избирателни комисии, обяви Румен Петков.

В голяма част от общините в страната АБВ ще участва със самостоятелни листи и самостоятелни кандидатури за кметове на населени места.

Председателят на предизборния щаб много силно разчита, че с кандидатурите, на които АБВ залага, обществото ще има възможност да направи разумен, сериозен и мотивиран избор.

АБВ обещава да води позитивна кампания, ориентирана към търсенето и намирането на решения на проблемите на общините. Задачата, която националният предизборен щаб формулирал пред структурите е максимална мобилизация, пълно участие с листи за съветници и постигане на резултат от 200 000 гласа.

Имената на номинираните за кметове ще бъдат качени на сайта на партията.

Това е първото от серията заседания, на които Националният партиен съвет ще утвърждава кандидатите за кметове на общини и райони.

Не е ясно още кои са кандидатите на АБВ за София, Пловдив и Варна.