Служебното правителство е единствено възможно. Това стана ясно от изявлението на заместник-председателят на АБВ Румен Петков след провелите се консултации с президента Росен Плевнелиев.

Румен Петков бе категоричен, че 43-то Народно събрание не може да излъчи ново правителство при декларацията на три от политическите сили - ГЕРБ, БСП и ДПС, и че няма да подкрепят и няма да участват в изграждането на нов кабинет.

Румен Петков определи като "пиар мероприятие" декларираната готовност на Обединените патриоти да поемат мандата и да съставят нов кабинет. Според Петков те ще имат възможността да вземат мандата и да водят преговори през медиите пред българските граждани, с които щели да покажат 8-10 мераклии за водачи на листи или депутати като кандидати за министри.

"Ние заявихме пред президента Плевнелиев, че е редно да се мине по най-бързия начин към структурирането на служебен кабинет", заяви Петков.

Той изтъкна, че би било много лош знак, ако следващият президент смени назначаването сега на служебното правителство. "Това са неща, които трябва да бъдат отработени предварително не трябва да се допуска допълнително нагнетяване на напрежение", коментира още Румен Петков.

Промените в Изборния кодекс в рамките на 43-то Народно събрание от АБВ разкритикуваха като "много лош знак", тъй като то нямало моралното право да ги изготви.

"Би било дълбока грешка, ако това Народно събрание започне да се занимава с приемането на нова изборна уредба. То показва, че е в състояние да обърка готови избори в рамките на всички тези промени, които се правиха в Изборния кодекс и изборната нормативна уредба, свързана с президентските избори - стана ясно, че това Народно събрание няма потенциала", заяви Петков.

Заместник-председателят на АБВ сподели убеждението си след разговора с президента, който по закон е този, който трябва да извърши районирането на страната, че се констатира "абсолютна институционална неподготвеност" за това.

"Нито Информационно обслужване, нито службите на МРРБ, нито ГРАО са готови с какъвто и да било анализ, а още по-малко и предложения за райониране", изтъкна Румен Петков.

Като възможна дата за предсрочните парламентарни избори от АБВ определиха края на март, началото на април.

От АБВ декларираха, че нямат никаква амбиция да се ангажират под каквато и да е форма с работата на служебното правителство.

Продължава последният кръг от политически консултации при президента - тези с парламентарната група на "Атака". В срещата участват лидерът на партията Волен Сидеров, Десислав Чукулов, проф. Станислав Станилов и Явор Нотев.

Припомняме днес приключва предвидената по Конституция процедура на политически консултации, с които трябва да се изчерпат възможностите за съставяне на кабинет в рамките на 43-то Народно събрание. Досега готовност да приемат мандата за съставяне на правителство изразиха единствено "Обединените патриоти", които имат 33-ма народни представители в парламента.

Категоричен отказ да приемат мандата изразиха от ГЕРБ, БСП и ДПС. Реформаторският блок изтъкнаха, че това би било възможно само при подкрепа от ГЕРБ. От ПГ "Български демократичен център - Народен съюз" настояха за програмно или експертно правителство. Ако, обаче те не получат подкрепа от страна на останалите политически сили, мандатът ще бъде върнат на президента Плевнелиев, който ще трябва да пристъпи към съставянето на трети служебен кабинет в последните три месеци преди встъпването в длъжност на новоизбрания държавен глава Румен Радев.