Партиите не се разбраха за общата декларация на НС, с която депутатите осъждат атентата в Бургас.
От Атака излязоха със собствена декларация по темата, след като не се разбраха с парламентарния шеф Цецка Цачева.

Според лидера на Атака Волен Сидеров предложението на ГЕРБ за декларация е абсолютно безадресно, казионно и клиширано.

Ние държим да се каже, че осъждаме един акт на ислямски тероризъм, обяви на брифинг в НС Сидеров. Ние държим да се каже, че има срив в националната ни сигурност по отношение на ислямизма в България, допълни лидерът на националистите.

Ние държим да се каже, че българското правителство в лицето на външния министър води небалансирана политика, поддържа терористите в Сирия, които преди няколко дни взривиха по аналогичен начин с бомба министри и висши държавници в Сирия, изтъкна Волен Сидеров.

Това не е ескимоски, а ислямски тероризъм, подчерта лидерът на Атака. ГЕРБ по никакъв начин не иска да се спомене понятието ислямски тероризъм, обясни още Волен Сидеров.

Според него днешният случай е поредното доказателство, че оставката на шефката на НС Цецка Цачева е наложителна. Тя изпълнява нареждания, които й се дават по телефона, убеден е атакистът.

Ние смятаме, че вътрешният министър Цветанов е отговорен за липсата на мерки за сигурност, а външният министър е отговорен за това, че непремерено и абсолютно небалансирано подкрепя терористични групировки, изтъкна Сидеров.
Тези двама министри са също за оставки, каза лидерът на Атака.

За първи път от новата история на България виждаме пълен провал на политиката в сферата на националната сигурност и вътрешния ред, пише в декларацията на Атака. България според националистите не е подготвена за асиметрични заплахи. Те настояват премиерът Бойко Борисов и правителството да поемат отговорност за допуснатия кървав атентат, а президентът да свика КСНС, където да се предложат мерки за справяне с ислямския тероризъм.

Атака настоява също така да се изтегли контингентът ни от Афганистан.