Очаквахме решението на президента да даде третия мандат на Реформаторския блок. Ние казахме, че няма да участваме, няма да подкрепяме, но няма да използваме някакви хватки, с които да пречим на колегите да вземат мандата. Това каза Радан Кънев в сутрешния блок на БиТиВи.

Според него голямата отговорност е на ГЕРБ. Поканата от страна на заместник-председателя на СДС Румен Христов за разговори с ГЕРБ е разумно действие, за да могат да седнат и да преценят искат ли я тази отговорност, смята Радан Кънев.

Той заяви, че след като целият парламент може да се обедини срещу съдебната реформа, както и за решения от типа на 37 млн. лв. за НСО и едва 5-6 млн. лв. за службата за борба с тероризма - ДСБ нямат работа в управлението.

Плевнелиев: Реформаторите ще получат мандата

Плевнелиев: Реформаторите ще получат мандата

Но няма как да дам мандата на друг

Относно действията на Патриотичния фронт, Радан Кънев бе лаконичен с думите: "Наблюдаваме предизборна кампания". В подкрепа на тезата си той изтъкна, че Красимир Каракачанов и колегата му Валери Симеонов чудесно са знаели, че няма никакъв вариант Росен Плевнелиев да даде на тях мандата и си правят много хубаво предизборната кампания.

Според лидера на ДСБ от ГЕРБ правят нещо друго - искат бързи избори с надеждата да вземат по-висок резултат. "Тоест Борисов за 10-ти път - булката беглец в кариерата си, захвърля власт, която му е дадена от народа, в името на това да вземе повече власт. Не се научи между другото, че всеки път взима по-малко", коментира Радан Кънев.

По думите му единствените, които искрено вярват във властта са колегите му от РБ 2 и по тази причина разумно и оправдано е да получат мандата. "Само те вярват, че трябва да се управлява на всяка цена - нека да пробват да съставят правителство", заяви Кънев.

В България интелигентни, задълбочени анализатори много липсват. Ние казваме, че власт се управлява с точно определени цели. "Имаме цел и тя е много амбициозна, тя изключва властта да се упражнява с такива като ДПС, БСП и ГЕРБ и като голяма част от РБ 2", обясни Радан Кънев.

Той заяви, че неговият нов политически проект е насочен към същинското преучредяване на българската република, което означавало коренно нова философия за данъците, за администрацията, тъй като от гражданите и общините се вземало повече. Радан Кънев постави въпрос къде е властта - в общината или в падишаха. По думите му нищо не отива за обикновения човек, нищо не отива в училището на обикновеното семейство. Тук не става въпрос за комунистическо преразпределение на ресурса, а за неговото задържане там, където е произведен, коментира Радан Кънев.

Патриотите не се отказват от мандата

Патриотите не се отказват от мандата

Може да сме своенравни, но сме коректен партньор, възмутен Каракачанов

Със сигурност не участваме във формат РБ 2, категоричен е Кънев във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори. Той заяви, че проектът му е бавен, защото е необходимо време да съградиш политическия проект, който да е достатъчно силен, за да даде на България премиер. Този премиер може да е Радан Кънев, може да е друг човек. Ако премиерът не е реформатор - реформи няма да има, категоричен бе Кънев. По думите му, ако премиерът е слаб и страхлив, България ще се управлява слабо и страхливо и това е, което ни било донесло управлението на Бойко Борисов. "Един слаб премиер, един плашлив човек и едно плашливо управление", коментира още той.

"Ние в момента подготвяме политически проект, който да даде на България в обозримо бъдеще човека, който да може да бъде силен, смел и реформаторски настроен премиер, който да промени философията на упражняване на власт и да успее да се пребори за конституционно мнозинство, което да свика Велико Народно събрание и най-накрая да имаме съдебна система и прокуратура", коментира още Радан Кънев.