Служебният кабинет изпраща полиция и армия да пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие. МВР ще извършва строг на контрол на пътищата, за които е известно, че се извършва нелегален трафик на мигранти. Ще се търси и взаимодействие с Фронтекс", съдействие ще окаже и Министерство от земеделието.

Премиерът Гълъб Донев обяви на днешното заседание на Министерски съвет, че се активизират дейностите по превенция на нелегалния трафик след инцидента с автобус с бежанци, при който загинаха двама полицаи в Бургас. "Засиленият мигрантски натиск ще срещне категоричен отговор на държавата", каза той. Донев припомни и решението на кабинета да отпусне разходи в размер на 1.5 млн.лв. за увредените участъци на оградата по южната ни граница.

"Въпреки подозренията за участие на хора от системата на МВР в схемите с мигранти", той е убеден в силите, които ще се включат в охраната на границата. "Публична тайна е, че трафикът на хора се извършва през уговорени пътни трасета. Щом местните хора могат да посочат каналите през България и Сърбия и Румъния, и службите трябва да ги знаят", обясни премиерът.

Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите по превенция, за да няма изненадани, когато 15-годишно момче с нелегален статут превозва мигранти, настоя Гълъб Донев.

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Демерджиев търси вътрешни хора, които подпомагат трафикантите

Каналджиите обявили война на държавата

Голяма цел на кабинета е присъединяване на България към Шенген, посочи още служебният премиер. Решителните действия на правителството ще докажат на европейските партньори, че сме способни да противодействаме на корупцията и да защитим границата си, която е граница и на ЕС, поясни той.

Гълъб Донев поиска от министрите, събрали се днес, да почетат с минута мълчание паметта на двамата загинали полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев.

"Причината за смъртта им е в нарушените граници - за да се стигне до сблъсъка между автобуса и полицейската кола са прекрачени граници от браздата на Малко Търново до границите на закона", коментира той. За него решението на полицаите да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. "Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си. Съболезнования", приключи речта на премиера. Служебният кабинет на крак запази минута мълчание.

За мигрантите с автобуси и европейската солидарност

За мигрантите с автобуси и европейската солидарност

От ГЕРБ обвиниха бившите управляващи за кризата