Посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери и думите му не могат да бъдат разчетени точно като "размахване на пръст", но и „всеки един ръководител трябва да си направи изводите.

Дипломатично, деликатно, съюзнически, но няколко пъти, настойчиво - така бившият президент Георги Първанов е чул забележки и препоръки от устата на държавния секретар Джон Кери, които са му направили впечатление - борбата с корупцията, съдебната реформа, стабилност.
Това, по думите на Първанов, е също толкова ясен знак, колкото и самото посещение, което е знак за внимание, но пък и нито веднъж не се е чула оценка за България като за лидер на Балканите.

В студиото на „Лице в лице" Георги Първанов коментира и последния развой в отношенията в коалиционното правителство. Той подчерта, че АБВ има и ще има много забележки към подготвяни и предлагани промени, особено към проекти, които са изготвяни без покана за консултациите. Такъв проблем се забелязва при съдебната реформа и най-вероятно АБВ макар и да подкрепят законопроекта, ще си запазят правото да гласуват против или с особено мнение по определени текстове.

Същото се отнася и за здравната реформа и за проблемите покрай демографската политика и енергийния сектор. По отношение на енергетиката Георги Първанов си позволи да критикува най-вече факта, че не се отчитат големите промени, които настават като спирането на "Южен поток". Какъв е този хъб, който ще се строи, откъде ще се вземе природен газ за него?", реторично попита Георги Първанов и предупреди, че след 10-15 години може да се налага вече да купуваме електроенергия, вместо да изнасяме.

Георги Първанов посочи и че АБВ би подкрепило провеждането на референдум за задължително гласуване и подкрепя самата идея. Според Първанов най-удачният вариант е смесена избирателна система, тъй като това ще позволи на качествени хора да влязат във властта.

По въпроса дали е стабилно коалиционното правителство, Георги Първанов посочи, че АБВ точно с критиките си действат като стабилизиращ фактор, за да може правителството да постигне формулиране на ясни цели и да работи.

Имаме моралното право да бъдем стабилизиращ фактор." Единственото по-лошо от липсата на стабилност е имитацията на стабилност, подчерта лидерът на АБВ.

Той отбеляза, че в последните седмици много реверанси са направени между ГЕРБ и ДПС, но се надява на мъдрост от страна на политическите партии.

Дали и каква е вероятността за предсрочни избори, Георги Първанов коментира: „Надявам се тежестта на ДПС да не е толкова голяма. Надявам се ДПС да постоят известно време на резервната скамейка. Това би дошло твърде бързо. Опасяваме се, че нетърпението им за властта е един от дестабилизирщите фактори в момента."