Участвахме в най-лошите и най-опорочените избори. Това не е само наше мнение, но и на чуждестранните наблюдатели. ЦИК беше пълна катастрофа и все още никой не е поел отговорността за тази катастрофа".

Това заяви Любен Дилов-син от ОДС дни след първия тур на президентските и местните избори. ОДС се чувства доста ощетена в изборните резултати, допълни той и допълни: „Можем да докажем много от нарушенията в София и страната. Има много откраднати гласове, знаем механизма за това, как стават манипулациите, имаме свидетели в Ямбол, София, Плевен, Белоградчик и др."

По думите му, близо 1400 гласа са обявени за невалидни за кандидата на ОДС във Видин, което го оставя на трето място, а е бил първи. „Изключителни безобразия в „Алеко-Константиновски" стил, въпреки че не сме очаквали друго от тази власт. Единственото, което в момента ни спира да искаме касиране на изборите, е разбирането, че България е в много тежка ситуация, в каквато е и Европа и смятаме, че това управление трябва час по-скоро да си стъпи на краката", коментира Любен Дилов-син.

Той заяви, че ОДС категорично не са съгласни с тезата, че в България отново има двуполюсен модел. „По-скоро той може да се определи като двупартиен модел", коментира още Дилов и допълни, че в момента се разиграва сценария с доброто и лошото БКП.

„Десницата не се почувства представена. Има умора от старите лица, има умора от разделения и скандали и трябва спешно да представим нови личности", обяви Любен Дилов-син. Той обясни, че Стефан Софиянски в никой случай не се е скрил от медиите, тъй като не присъства на пресконференцията в БТА. Кандидатът за кмет на София имал други ангажименти, поети по-рано.

„Оценяваме, че направихме едно много добро и загрижено за София предложение. Не можем да допуснем, че мислещи софиянци направиха този избор. Смятаме, че направихме по-добро и най-професионалното предложение за кмет на София", обяви Любен Дилов-син въпреки загубата на изборите.

Той алармира, че след по-малко от една година София ще бъде в много тежка криза и тогава вече ще се наложи спешно да повикат Стефан Софиянски, може би не като кмет, но поне като експерт.

Иво Цанев от своя страна коментира, че във Варна, Кюстендил, Бургас и Пазарджик от местните избори е станало ясно, че гласоподавателят иска личности, чисти хора, доказали своята управленска компетентност, които обединяват, а не разединяват. „Най-общо смятаме, че местните избори са т.нар. избори на балотаж. Няма фаворит и трябва категорично да го заявим", убеден е Иво Цанев.

„Ще се изненадате, че на изборите, които тепърва предстоят, резултатите няма да бъдат такива, каквито много хора предвиждат", обяви още той. От ОДС посочиха, че от 180 общини, в които имат регистрации, в 50 общини на 3-то място са кандидати на ОДС веднага след ГЕРБ и БСП. „ОДС за трите месеца съществуване даде възможност на местните избори да се гласува за личности, които показаха, че има възможности за развитие. На втори тур кандидатите ни ще покажат своята истинска компетентност", обяви още Иво Цанев.

По думите му, избирателната активност е изиграла лоша шега. „Социолозите предвиждаха много по-голяма избирателна активност. Ако тези хора наистина бяха излезли да гласуват, резултатите нямаше да са такива", подчертаха от ОДС. Равносметката за София пък показва, че столичани искат да гласуват за нови лица, които да предложат компетентност и експертност.

„Ще подкрепим навсякъде всички наши колеги от ВМРО-НИЕ, ОДС и Синята коалиция. Ще подкрепим всички кандидати на автентичната десница", обявиха от ОДС.

Любен Дилов-син посочи, че още с издигането на кандидата Румен Христов, той е бил бламиран първо от част от хората от СДС, включително Надежда Михайлова, която каза, че не е съгласна с този кандидат и второ - в продължение на 4 месеца не му е бил представен кандидат за вицепрезидент. „Идваха в последния момент от СДС при нас и търсиха начини да излязат от ситуацията, като дори предложиха вице на Румен Христов да бъде Любен Дилов-син", обяви Цанев.

„В СДС и Синята коалиция не показаха подкрепа някои личности за Румен Христов, напротив - играха срещу него", убедени са от ОДС. Те също посочиха, че различните номера на бюлетините са се оказали голям проблем, защото хората били объркани.

Любен Дилов-син смята, че кандидатпрезидентската двойка не е била никак лоша. По думите му, има поне 98% гаранция, че хората, които в София са гласували за ОДС, са гласували за Румен Христов. „Най-непочтеният удар под кръста беше постоянната игра срещу него от елита на ДСБ. Непрекъснато беше вменявано, че той е кандидатът на ДПС и ще получи техните гласове. Това Костов не се умори да го повтаря", упрекна Любен Дилов-син и допълни: „Не само, че каза, че това не е техният кандидат, но и даде да се разбере, че ще играят срещу него. Тези тънки сметки, които постоянно правеше българската десница, да се състезава със себе си, а не срещу истинските опоненти, доведе до този резултат", упрекна още Дилов. Според него, това не предвещава нищо добро, ако моментално не бъдат взети мерки.

Той коментира, че Румен Христов е поел вината съвсем мъжки за този резултат, но според него сигурно кандидатът за президент е последният човек, който има вина за този резултат. От ОДС посочиха, че всеки един от симпатизантите и членовете на партията трябва сам да прецени каква политика подкрепя - политиката на безредици, хаос и натиск, включително чрез МВР и други способи върху кандидати и хора от страната, политика на конфронтация или политика на европейско бъдеще. „Гласоподавателите да помислят сериозно кое от двете леви крила да подкрепят на изборите", призова Любен Дилов-син.

„Не може да има нов десен проект без ОДС", коментираха от партията, а Любен Дилов-син обеща, че няма да размахва томахавките.

„Срам ме е от това, че заедно в дясно не успяхме да намерим най-правилния подход към избирателите", сподели Иво Цанев.

„Не просто хората са омръзнали, но може би има цяло ново поколение, което ще приветства гражданска инициатива", коментира Любен Дилов-син кандидатурата на Меглена Кунева. „За Кунева има голяма и нова широка територия. Може би са остарели и тезите, за които ние говорим - за дясно и ляво", коментира още той.