Не по-късно от края на месец май аз съм сигурен, че ще имаме тържествено откриване на 42-то Народно събрание. Точната дата ще стане ясна в петък.
Това обяви президентът Росен Плевнелиев по време на специален брифинг на „Дондуков 2."

В петък той ще разговаря с лидерите на четирите партии, които спечелиха място в следващия парламент.
Последователните срещи с Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан и  Волен Сидеров целят да се постигне съгласие кога да е тържественото първо заседание на новото Народно събрание.

Веднага след това Плевнелиев ще връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на кабинет. За съставяне на ново правителство бившата управляваща партия ще разполага с една седмица.

Партиите трябва да работят за заздравяване на връзките между политиците и гражданите, подчерта държавният глава, заявявайки че трябва да покажем, че можем да направим институциите работещи.

На България й трябва работещ парламент и легитимно правителство. В президентството няма да има задкулисни уговорки, коалиции в президентството няма да се правят, увери Плевнелиев и си пожела да имаме колкото се може по-бързо нов работещ парламент.

Плевнелиев обясни, че служебното правителство ще работи до деня, в който ние имаме избрано ново правителство.

Вярвам, че парламентарно представените партии ще намерят усилия да сформират правителството, останалото ще бъде по-нататъшна дестабилизация, подчерта още държавният глава.Той за пореден път апелира към бързо съставяне на правителство: „Не е трудно да се състави правителство, още повече когато има неотложни проблеми за решаване, още повече когато и решенията са ясни, но просто ни трябва работещ парламент."

Допълнителна мотивация за бързо правителство, според президента, е и фактът, че има готови решения и реформи, които могат наистина да се придвижат и някой да ги отметне като добре свършени от него. Който направи реформите в Сектор „Сигурност" например, ще остане в историята, добави Росен Плевнелиев.

Плевнелиев не пропусна да благодари на всички граждани, които гласуваха. „ Избирателната активност не бе висока, но така прецени българският избирател. Организацията на изборите беше добра и на ниво. Всеки гражданин е могъл свободно да изрази волята си, макар че близо 50% от гражданите не гласуваха за никой", отчете президентът и припомни, че не са липсвали  и нарушения по време на кампанията, включително и в деня на изборите.

"Много мостове бяха изгорени по време на тази предизборна кампания", обяви още той.

За държавния глава е неприемливо да се подкопават основите на демокрацията, само с цел да спечелят изборите.

Росен Плевнелиев подчерта и че няма да е лесно да се състави правителство след всички скандали, на които станахме свидетели по време на кампанията.

По повод „костинбродския случай" той изрази убеденост, че прокуратурата ще стигне докрай: „Очаквам да бъде разнищено докрай. Случилото се в Костинброд няма да бъде забравено. Имиджът на България беше силно накърнен. Не съм съгласен, че всичко е възможно по време на избори. Не трябва да дестабилизираме държавата по-нататък."

Въпреки случая в Костинброд и отчетените нарушения, Плевнелиев не вижда основание за касиране на изборите. Очаква и ГЕРБ да се изкажат за легитимността на вота най-късно до петък, когато ще се събират на разговори в Президентството.

Има почва за постигане на разумен компромис. Проблемите на нацията са отвъд парламентарните и политическите, сигурен е държавният глава и обеща  най-учтиво да връща партиите към платформите и обещанията им преди изборите.

Според него България няма нужда от повторни избори и е национално безотговорно е да се върви към такива.

Плевнелиев коментира и че ако беше отложил изборите и свикал КСНС след петъчния си разговор с главния прокурор, на който е бил информиран за печатницата, е щял да допусне стратегическа грешка.

„Слава Богу аз съм търпелив човек и седем път меря преди да режа", изтъкна държавният глава.