„Премиерът Бойко Борисов не иска да има коректив и заради това налага диктатура на клеветата срещу всичките си опоненти". Това заяви по време на традиционния си петъчен открит видео чат през платформата USTREAM кандидат-президентът Меглена Кунева.

Тази седмица чатът беше на тема „Да разбием монополите!".

Кунева сподели, че при обиколките в страната вижда страх в очите на хората - „страх да изкажат мнението си, страх, че ще останат без работа, без пенсия, без училище за детето си".

По думите й „най-страшни за обществото са политическия и медиен монопол". „Монополът в медиите ощетява достъпа ни до информация. Когато има концентрация в един собственик, това е изключително лош сигнал, особено по време на избори", допълни Кунева.

Според нея партиите се финансират от монополите, затова мълчат, когато потребителите са ощетени. Тя припомни, че докато е била в Европейската комисия е успяла да възстанови едномесечното отчитане на сметките за електроенергия, защитата на влоговете в банките да бъде увеличена на 100 000 лева, както и да отпаднат наказателните лихви при предсрочното погасяване на кредити.

Заради работата си в защита на потребителите бях избрана за европеец и европейски комисар на годината за 2008-ма", похвали се Меглена Кунева.

Докога България ще е зависима от доставките на горива? Това е политическа зависимост на страната ни", коментира тя и даде пример с „Лукойл".

Кандидат-президентът призова регулаторният орган да се намеси и да защити правата на потребителите на енергоразпределителните дружества: „Докога ще има игра на котка и мишка? Слагам ЧЕЗ на първо място по арогантност. Трябва юздите на доставчиците на електроенергия да бъдат стегнати."

Меглена Кунева коментира, че отговорност отново на регулаторен орган е да бъдат спазвани правата на потребителите на мобилни услуги. „В Испания потребителите са се заканили, че ще спрат да говорят за един ден и най-големият оператор е променил политиката си," даде като положителен пример за граждански натиск Кунева.

Като монопол на алчността тя посочи застрояването на зелени площи.

Бившият евродепутат подкрепи интернет-инициативите срещу монополите.

 „Нали няма някой наивен, за да смята, че 52 километра магистрали, които са открити от ГЕРБ, са построени за 2 години?". С тези думи Меглена Кунева коментира и евентуалното издигане на министър Росен Плевнелиев за кандидат президент на управляващите. „На мястото на премиера не бих извадила двама министри, които би трябвало да осъществяват приоритети на управляващите, но очевидно не е важно да ги изпълняваме, а по-важно е да завладеем един пост", допълни Кунева.