"Движение 21", чийто лидер е Татяна Дончева, обяви за неуместно и прибързано в условията на правителствена и парламентарна криза да бъде променяно законодателството, формиращо политическата система.

Парламентарно представените политически партии, вкарали страната в тази изкуствено създадена криза, след като не желаят да поемат отговорност за държавното управление, не следва да въвеждат нови правила за изборите и за финансирането на политиката.

Представянето на нови проекти за радикални законодателни промени още на втората седмица след изборния ден, натискът за бързи действия, оправдан с цайтнота от симулативната институционална криза, пораждат съмнения за предварителна подготовка на поддържащите статуквото на прехода политически сили, чрез резултата от референдума да затвърдят доминиращото си положение.

"Дълбоко сме убедени, че нито едно от решенията, гласувани в националния референдум, няма да доведе до желания ефект - гражданите да избират различни от настоящите, по-добри и по-отговорни политици. Мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, в комбинация с минимална или премахната държавна субсидия за партиите, на практика трайно ще укрепят парламентарното представителство точно на тези партии, въвели и обслужващи мафиотско-олигархичното статукво", подчертават от "Движение 21".

От партията изтъкват, че от години предлагат да бъде въведена смесена мажоритарно-пропорционална избирателна система. Според тях чрез нея по-успешно може да бъде постигнат баланс между предпочитанията на избирателите за личностите и за партиите в парламента.

По отношение на партийното финансиране предлагат намаляването на размера на субсидията за получен глас да бъде стъпаловидно на всеки 100 хил. гласа. Според тях премахването на държавната субсидия в настоящите условия ще отвори широко вратите на политиката за корупция, конфликти на интереси и злоупотреби с публични средства, в размер многократно по-голям от спестените, вследствие намаляването на субсидиите.

Според хората на Татяна Дончева изборната система и финансирането на партиите не са основните причини за провала на българските държавни институции. "Истинските проблеми на страната се дължат на трайните връзки и зависимости между правосъдието, мафията и политиката. Решението на този проблем минава през решителна съдебна реформа, изискваща съответните конституционни промени", изтъкват още от "Движение 21".

Поради тази причина призовават, преди да бъде разпуснат, този парламент да свика Велико народно събрание, което да промени Глава девета от Конституцията така, че да бъде премахната фигурата на ВНС, за да може Народното събрание да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията, за да не бъдат блокирани промените в съдебната система и за да може обществото реално да извършва промени във всички сфери на държавното управление.