Няма нищо по-естествено от това ДПС като либерална партия да подкрепи яркия либерал Соломон Паси за кмет на София.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на визита в Момчилград, цитиран от Родопи24.

Той обаче поясни, че с коментара си няма за цел да се бърка във вътрешнопартийни предизборни ходове, за да не бъде уличен за това.

Паси единствен, но като личност, издигна глас за евроатлантическата ни интеграция, той е един от символите на евроатлантизма в България, подчерта Местан.
Според него ДПС ще излезе с позиция за номинацията на Паси едва, когато тя стане факт.

Припомняме, преди два дни стана ясно, че председателят на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева ще предложи Соломон Паси за кандидат-кмет на София от името на Реформаторския блок. Кунева се ангажира официално да подкрепи кандидатурата му в блока.

"Намирам кандидатурата му за много подходяща и зряла. Паси е човек, който е донесъл резултат за България и ще допринесе за резултат с подчертано европейски профил и за столицата", заявява Меглена Кунева в профила си във Фейсбук в събота.

Местан каза още, че в средата на лятото ще бъдат представени номинациите на ДПС за кметските избори в област Кърджали. Лидерът на ДПС поясни, че местните съвети ще получат свобода при издигането на кандидати в 7-те общини, но тя няма да бъде пълна.

Иначе Лютви Местан отново влезе в словесна схватка с реформаторите и патриотите.

Струва ли си да коментираме този политик, той знае три думи и ги повтаря, обяви Местан по повод определението на Радан Кънев за него като "конферансие на съпротивата".

По думите му реформаторите са погълнати от Валери Симеонов и националпопулизма. Не мога да ги различа като език и послания, заключи той.

Междувременно депутатът реформатор от партията на Кунева ДБГ, Настимир Ананиев, заяви, че Соломон Паси е номиниран за кандидат-кмет на столицата от структура на ДБГ в район на София и той би бил един много подходящ кандидат, ако РБ реши да го подкрепи.

Не знам каква е тая ревност, която изплува - вярно, че не всеки има биографията на г-н Паси, коментира Ананиев по повод появило се брожение сред реформаторите.

Той, по думите му, би бил една много подходяща кандидатура на РБ - десен човек е, направил е много неща за България, бил е депутат във ВНС и народен представител от СДС, за Блока би бил полезен като привлече периферия извън стандартните граници на избирателите на РБ, допълни народният представител.

Паси е направил достатъчно за България, няма нужда от обиди, а от нормален политически диалог, категоричен бе той, като добави, че хората очакват нормална комуникация от политиците. Мажоритарният елемент е много важен в местните избори, а не да се разчита на квотно разпределение. Трябва ни кандидатура, която увлича хора и може да спечели състезанието, каза още Ананиев.