Вицепремиерът Дянков успя да вбеси и полицейския синдикат.

Заговаряйки за привилегиите на служителите в МВР, Дянков окончателно показа, че му липсват базисни знания за разграничаване на съдържателно ниво на понятията „привилегии", „преференции" и „компенсации", изтъкват от синдиката в свое изявление.

Определяйки изказванията на Дянков като „откровена спекулация", от МВР синдиката призовават премиера Борисов - „да убеди единия си заместник да спре да говори конкретно, за да не излага повече публично себе си, премиера и правителството, а другия - да започне да говори конкретно (по същите причини).

СФСМВР заявява, че не може да образова вицепремиера Дянков, но като социалноотговорна организация се чувства длъжнa да спре политическото говорене и провокации и да разясни разликата между тези думи пред обществеността.

Привилегията е право или предимство, преимущество, което поставя някого в по-благоприятно положение в сравнение с друг.
Преференцията е предимство, преимущество, давано на държава, организация или фирма.
Компенсацията е награда или обезщетение за нещо изгубено.

УС на СФСМВР нееднократно е доказвал, продължава изявлението, че това, което министър Дянков счита за привилегии (преференции) на държавните служители в МВР, в действителност представлява единствено компенсация за ограничаването на някои техни човешки и граждански права. Права, гарантирани от Международната харта за правата на човека и Конституцията на България.

Синдикатът е готов да преговаря и лично с министър Дянков и напомня, че тази готовност е изразена в писмо на УС, което отлежава в канцеларията на министъра вече близо година.

Ако министър Дянков събере смелост да се срещне с представителите на СФСМВР, те вероятно биха били склонни да се откажат от всички свои „привилегии" и „преференции" в замяна на отпадане на забраната за провеждане на стачка в МВР.

При успешен финал на подобни преговори от Федерацията се ангажират в продължение на поне 10 дни да не предприемат никакви действия - „за да има възможност г-н Дянков безопасно да напусне „пицарията" си, тъй като в противен случай би му се наложило твърде отблизо да наблюдава хода и резултатите от една национална стачка на полицаи и пожарникари".