Съветниците на премиера и на екоминистъра не са им дали добра представа нито за състоянието на управлението на отпадъците на околната среда, нито за наскоро влизащите в сила европейски изисквания, които са задължителни и за България.

Това заяви пред БНР Евгения Ташева от Сдружението "За Земята" по повод почистването на нерегламентираните сметища у нас, включително и по повод разчистването на плаващото сметище в река Искър до ВЕЦ "Своге".

Боклуци задръстиха река Искър

Боклуци задръстиха река Искър

Плаващото сметище се е образувало след проливните дъждове

По думите й в цял свят преобладават пластмасовите отпадъци. Така "стигаме до този закономерен абсурд, при който се плащат около 300 лв. на тон обществени средства, буквално, за да се изхвърлят на сметището пари, което представляват всъщност пластмасовите бутилки, защото от материалът, от който те са направени, представлява ценна суровина за рециклиращата промишленост", каза Ташева.

В страната все още не действа задължителна електронна информационна система за наблюдение за отпадъците, тя действа само за вноса на отпадъците. И ние нямаме надеждна информация за отпадъците у нас.

Според нея вече е ясна цената на почистване и това ще се взема предвид определяне на по-високи такси върху производството. Електронната система за информация за отпадъците е част от новата европейска директива, чиято цел е намаляване на щетите върху околната среда и човешкото здраве от еднократните пластмасовите изделия. Отговорността към потребителите се увеличава.

Бобокови заровили у нас над 17 000 тона боклуци чрез фиктивни дружества

Бобокови заровили у нас над 17 000 тона боклуци чрез фиктивни дружества

Над 7 700 тона от отпадъците са опасни

"За всички тези отпадъци, които видяхме в сметището край Своге, потребителят е заплатил такса още при закупуването, която следва да послужи за тяхното разделно събиране и рециклиране", каза Ташева. По думите й за всеки отпадък, който не е събран разделно, ние плащаме втори път като данъкоплатци.

Екотаксата явно не работи и след това заплащаме после още веднъж с обществения бюджет. От догодина при новия начин на заплащане на такса смет потребителите ще плащат повече.

 Сметище се образува край Невестино

Сметище се образува край Невестино

Боклукът се е образувал около мост