Ще изляза с реализъм и отговорност на изборите. Мога да предложа конкретни идеи и планове за развитието на София. Това заяви в студиото на Нова телевизия кандидатът за кмет на София и настоящ кмет Йорданка Фандъкова.

Тя е категорична, че за нея най-важно е какво ще решат хората и в каква София те искат да живеят.

На въпрос дали Мая Манолова е най-сериозният й опонент за кметския пост, тя заяви, че това отново могат да го преценят хората. По думите й най-важно било да разговаря с тях. 

Фандъкова подчерта, че през последните 10 години е наложила една много бърза скорост на промяна, която всички към момента възприемат като нещо нормално и естествено, сякаш нещата се случват просто така.

Фандъкова влиза в битката за кмет на София
Обновена

Фандъкова влиза в битката за кмет на София

Получила е заявка за подкрепа от СДС

В работата сме имали много пропуски и грешки, но въпросът е да си направим изводите, за да продължим да се развиваме, изтъкна столичният кмет.

Тя е на мнение, че ако искаме да няма застой в София, трябва да има непрекъснато генериране на идеи. Фандъкова припомни, че по време на нейното управление са преодолени много от кризите, с които се е борила столицата като градския транспорт и отпадъците. 

На въпрос как ще отговори на упреците за ремонта на ремонта в столицата по различни проекти, тя посочи, че към момента са изпълнени стотици обекти, като в хода на тези ремонти никой не може да гарантира, че няма да има дефекти.

Застраховката за това обаче са санкциите, подчерта Фандъкова и допълни, тя е кметът, който е налагал най-големите санкции в държавата.

В тази връзка тя иска да внесе предложение за промяна в закона чрез която проектанти и изпълнители да могат да носят професионална отговорност.

Фандъкова: Не ме е страх от Манолова

Фандъкова: Не ме е страх от Манолова

Според кандидата на ГЕРБ естествено е БСП да подкрепят омбудсмана

По повод подадената оставка на Мая Манолова като омбудсман и критиките към нея, че тя не е направила също, Фандъкова ясно заяви, че няма да остави работата си заради подобни притеснения и твърдения.

Много се извинявам, но аз ще си свърша работата докато законът ми дава това право, отбеляза тя.

Като една от трите основни задачи в бъдещата й работа тя посочи дигитализацията. По думите й това означава развитието на една електронна община, която да работи по-прозрачно и достъпът до нея да бъде по-удобен за гражданите и бизнеса.

Мая Манолова се кандидатира за столичен кмет
Обновена

Мая Манолова се кандидатира за столичен кмет

Очаква се още днес тя да подаде оставка като омбусман

Припомняме, на 28 юни Йорданка Фандъкова заяви, че все още не е решила дали ще влезе в битката за кметския пост. Месец по-късно тя продължи да дава уклончиви отговори на въпроса, уточнявайки, че ще обяви окончателното си решение през септември.

На 20 юли вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че не вижда нищо спорно в номинацията на Фандъкова за кмет на София.

Според социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг Йорданка Фандъкова ще получи нов мандат, ако се кандидатира на предстоящите местни избори.

По-късно проучване, направено от "Маркет линкс", обаче сочи, че Мая Манолова би събрала по-голяма подкрепя спрямо Фандъкова, ако също се кандидатира за поста. Тя самата изрази увереност, че ако реши да се включи в битката за столицата, ще спечели изборите.

Фандъкова е готова да коментира идеи и проекти с Манолова

Фандъкова е готова да коментира идеи и проекти с Манолова

Кандидатира се пак за кмет, заради нуждата от последователност и развитие

На 2 септември Йорданка Фандъкова обяви, че влиза в състезанието за кмет на София.  Тогава тя подчерта, че ще бъде предалство, ако не поеме отново следващия мандат. По думите й с нов екип щяла да се опита да коригира грешките си. 

На същия ден и омдусманът Мая Манолова заяви на неформална среща с граждани, че ще се бори за столичния кметски стол.