Българските избиратели не трябва да се оставят да бъдат плашени, а да упражнят основното си демократично право на вот. Това бе основното послание на служебния министър-председател Гълъб Донев на последното преди предсрочните избори редовно правителствено заседание.

"Служебното правителство положи огромни усилия предстоящите избори да бъдат свободни, честни и добре организирани - въпреки неяснотите и слабостите след набързо гласуваните от предишния парламент промени в изборното законодателство. Умората от честните избори в последните години не отменя важния факт, че да гласуваш е израз на основно политическо право. Независимо как се опитват да ви сплашват - с машините, с видеонаблюдението, с бомбените заплахи по имейл, не е страшно да се гласува", обърна се към нацията той посредством камерите на медиите.

И подчерта - страшното ще бъде да пропуснем възможността да излъчим "достойни хора, които ще ни представляват".

Донев изрази разбиране към това, че някои хора вече са се уморили от поредните избори, както и тези, които щели да бъдат мотивирани в избора си от емоциите. "Знаем обаче, че когато преобладава ефектът на емоциите, се стига до дефект на избора", заяви премиерът.

"Тези, които не гласуват, също избират. Когато не гласувате, отново участвате във формирането на крайния резултат. Не продавайте гласа си и не се отнасяйте с безразличие към явлението купен вот. Това е предизвестена кражба. Политиците, които купуват гласа ви днес, утре ще откраднат от правото ви на по-добър живот", продължи с посланията Донев.

Вотът за парламент не е хазартна игра, като нямало по-важно занимание през предстоящата неделя от прякото участие в изборите за парламент.