Служебното правителство работи уверено затова енергийният хаос да бъде овладян. Следващата седмица ще имаме акт 15 за интерконектора с Гърция. Toва заяви служебният премиер Гълъб Донев в предаването "На фокус" по Нова тв.

Ресорните министри доказаха, че знаят какво правят, как да го направят и в правилната посока, за да може когато интерконекторът влезе в експлоатация да има възможности за още един доставчик на газ за България с малко по-добра цена, изтъкна Донев.

Той добави, че няма върнат отговор от "Газпром", като от българска страна се разговори и диалог се опитват да се направят от "Булгаргаз". "В момента нямаме разговор с "Газпром Експорт", изтъкна служебният премиер и допълни, че няма твърд разговор все пак да не се водят разговори с руската компания.

Той даде се разбере, че ако България влезе в диалог с "Газпром" няма да прави компромиси и няма да прави завой към Русия.

Първите 10 дни кризисният щаб по енергетика заседавал всеки ден, стана ясно от думите му. Опциите да се стигне до Арбитражен съд са две - диалог, разговори или се отива директно на арбитраж. Отиване на арбитраж не се знае какви ще бъдат ползите нито за нас, нито за руската страна, посочи Гълъб Донев. Той настоя да се възстановят доставките по договора с руската компания, но България не е молител.

Той предупреди, че зимата ще бъде трудна, но служебният кабинет полага усилия гражданите и бизнесът да бъдат подпомогнати. Работи се за конкретни мерки върху борбата с инфлацията, като е едно да се раздават пари на калпак, а друго е да се работи така, че да има намаление на цените, обясни премиерът.

За срещата на президента Румен Радев с шефа на "Лукойл", Донев отбеляза, че с близо 30 стотинки са поевтинели горивата, откакто служебното правителство е на власт. В момента цената на горивата е под 3 лева, доволен е служебният премиер. Основният играч в играта трябва да е "Лукойл" и само те биха могли да предприемат действия за понижение на цените на горивата, подчерта Донев.

„Газпром" и „Булгаргаз“ си говорят, но Антон Кутев не знае дали са седнали на една маса

„Газпром" и „Булгаргаз“ си говорят, но Антон Кутев не знае дали са седнали на една маса

Антон Кутев не знае дали Русия има решение да не преговаря с България за доставките на газ

Спадът на цената на горивата няма как да стане с молба, защото действат пазарни механизми и конкуренцията ще обвини служебното правителство за действия, които не са редни. Затова, че "Лукойл" са намалили цените на горивата не означава, че сме ги притиснали, а единственото нещо, за което могат да намалят цените е, че имаме дерогация за доставките на руски суров петрол, уточни Гълъб Донев.

Той предупреди, че сме застрашени, ако ембаргото върху руския петрол се случи. Ако не се възползваме, а ние се възползваме от дерогацията на вноса на руски петрол, през Босфора е трудно да преминават танкери със суров петрол, а една такава доставка е от близо 50 дни. Ако не успеем и нямаме в дългосрочен план диверсификация на доставките на суров петрол, имаме абсолютен риск да бъдем застрашени и от криза на горивата, изтъкна Гълъб Донев.

За наводненията в селата около Карловско, Гълъб Донев добави, че убеждението, което е от местната власт и самите жители е, че проблемите са трупани с 20 години. Това, което прави служебното правителство е да забрани сеча във водосбора на селата. Най-важното е, че няма загинали хора, докато материалните щети, ще изискват време да се възстановят, каза той.

За ролята на президента в служебния кабинет, Донев заяви, че ролята на държавния глава е огромна отговорност и риск. Негов е изборът за състава на служебното правителство, каза премиерът, който не може да приеме критиките, че служебният кабинет има някакви реваншистки действия. Затова, че се случват обвинение, не трябвало да се приемат като реваншизъм, а заради пропуски в работата на уволнените личности.

Гълъб Донев призова партиите да направят всичко необходимо, за да постигнат споразумение, защото следващото управление на България ще е коалиционно. Политиците да премахнат всички бариери, които имат помежду си, да градят мостове с разум и умения да решават проблемите на хората, апелира служебният премиер в заключение.