Ще бъдат отпуснати средства, строителни материали, тухли и цимент за възстановяване на нанесените щети по домовете на хората. Ще бъдат отпуснати диференцирано средства затова всеки пострадал и домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои зад всеки пострадал от бедствието.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг от един от пострадалите райони от наводненията около Карлово - с. Каравелово.

Няма да остане нито един засегнат от бедствието и да не бъде подпомогнат, увери Гълъб Донев. Той добави, че ще бъдат подпомогнати и родителите на учениците за първия учебен ден. "Срещу природата няма как да се борим, деретата са почистени", уточни служебният премиер. Изсичането на гората е проблем, но това, което е установило Министерство на земеделието, е, че няма безразборна незаконна сеч.

Поне година възстановяване на инфраструктурата след потопа очаква Николов

Поне година възстановяване на инфраструктурата след потопа очаква Николов

Чудо е, че нямаме жертви, заяви главен комисар шефът на ГДПБЗН

Освен това ще бъдат доставени временни жилища за хората, чиито домове се разрушени, за да се гарантира в максимална степен преодоляването на щетите. В Богдан, в Слатина и в Каравелово ще бъдат доставени временни жилища, т.е. за най-пострадалите села от наводнението. Временни жилища ще бъдат предоставени толкова, колкото са необходими.

Още утре ще бъде взето решение на Министерски съвет, с което ще бъдат отпуснати вода и храна от държавния резерв за всички пострадали общини и села, включително и за Сопот, където има проблем с питейната вода. МС ще вземе решението за диференцираната финансова помощ в кратки срокове - до седмица или 10 дни, за да може хората да бъдат спокойни в усилията, които ще се положат за възстановяване на домовете им. Иначе хората вече могат да кандидатстват за помощ заради бедствието.

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

Шефът на ГДПБЗН, военният и регионалният министър се отправиха към засегнатия район

Трябва да има готовност до края на септември месец цялата финансова необходимост, за да бъдат преодолени щетите, да бъде осигурена, уточни Гълъб Донев.

Донев обясни, че трябва да бъдем единни и да помогнем на всички граждани, които имат нужда от подкрепата на държавата. Ситуацията, бедствието са нанесли огромни поражения на инфраструктурата и на частните имоти на хората. Държавата провежда спасителни действия затова да бъдат спасени всички хора, увери премиерът и изтъкна, че няма пострадал, загинал и отнет живот от бедствието.

Стихията връхлита за секунди и възстановяването изисква време и усилия. Намираме се в етап, в който усилията на държавата са впрегнати във възстановяването на инфраструктурата и домовете на хората, подчерта Гълъб Донев.