Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов лично представи още 51 кандидат кмета на ГЕРБ за кметове в предстоящите местни избори.

С тях заместник кметовете на управляваща партия стават 199, а до началото на септември ще обявим останалите 65, каза Цветанов.

Пресзалата на БТА се препълни от кандидати и техни близки, а Цветанов представяше всеки един поотделно.

Потвърди се информацията, че кандидат на ГЕРБ за Благоевград ще е депутатът Атанас Камбитов, а не настоящият шеф на общинския съвет в града и номиниран на два пъти от местната организация на ГЕРБ Костадин Хаджигаев.

Цветанов не коментира създалата се ситуация, а представяйки Камбитов изтъкна, че това е мажоритарният кандидат за Благоевградския регион и че е участник в парламентарните избори 2009 г. „Това е човекът, който се надявам , заедно с отбора на ГЕРБ, да постигне добър резултат, а добрият резултат означава кмет на Благоевград", заяви Цветанов.

Атанас Камбитов е депутат от ГЕРБ, член на Парламентарната комисия по Земеделието и горите. Той е сред вносителите на законопроектите за промени в Закона за лова и опазване на дивеча, за промени в Закона за общинските бюджети, проектът за промени в Конституцията и проектът на Изборен кодекс. Камбитов е завършил медицина и е магистър по стопанско управление.

Сред новообявените кандидат кметове на ГЕРБ бе й настоящият кмет на Сливен Йордан Лечков, който преди време получи подкрепата на управляващите за нов мандат.

Цветанов подчерта още, че „черешката на тортата" ще бъде кандидатът кмет на ГЕРБ в София и ще бъде съобщен при последното обявяване. Тогава ще станат ясни кандидатите на ГЕРБ за кметове и на Габрово, Перник и Търговище. А също и необявените имена в смесени райони.

В смесените райони не сме направили пълно обявяване, защото това е желанието на структурите там, тъй като страхът още витае и те ще бъдат обявени последни, поясни Цветанов.

Запитан дали „ черешката на тортата" е Йорданка Фандъкова и дали отпадат вариантите тя да е кандидат за президент или вицепрезидент на ГЕРБ, Цветанов заяви: "Данчето Фандъкова е безспорният фаворит за Община София и София е „черешката на тортата", която следва последна да бъде обявена". „Щяхте ли да питате за Фандъкова , ако днес вече я бяхме обявили?"

Не всички са самостоятелни кандидатури на ГЕРБ. За община Опан ГЕРБ застава зад Елка Бонева, която ще отстоява в коалиция заедно с ДСБ, Земеделския съюз и НДСВ, съобщи Цветанов. Той подчерта, че всичко което е взето като решение е на базата на задълбочен анализ.
Елка Бонева е магистър по регионално планиране и евроинтеграция от Тракийски университет- Стара Загора и бакалавър - Зооинжинер от същия университет. В момента е началник Отдел административни бюра в Община Стара Загора, а преди е била управител на фирма и старши експерт в ОУ „ЗГАР" - Хасково. Родена е 1970 г.

ГЕРБ застава и зад независим кандидат на кмет на Свиленград. Това е Георги Манолов. „Ще го подкрепим, това е предложение от Хасковски район", каза Цветанов.
Манолов е Магистър по Промишлено и жилищно строителство от ВИАЗ София. От 2004 до момента е кмет на Община Свиленград. Преди е имал собствен бизнес, бил е управител на фирма, а също заместник директор на производството „СМК" - Хасково. Роден е 1959 г.

Всяка кампания има своите трудности, отбеляза Цветанов и заяви, че ГЕРБ ще заложи на позитивна, прагматична кампания в интерес на гражданите. Той каза още, че на някои места в смесените райони в проектолистите за общински съветници преобладават хора от турския етнос. Цветано  подчерта, че ГЕРБ не дели хората по етнос и пол. „Имаме структури, които предлагат тези, които могат и тези, които знаят", добави Цветанов.

От днес ГЕРБ пуска и специален сайт „Аз съм За.бг". Това ще е социална мрежа за споделяне на граждански позиции, в която кандидатите  на ГЕРБ да могат да комуникират. Сайтът е отворен за всички, без значение на политическата ориентация. „Време е да бъдем заедно, а не против", категорични са в ГЕРБ. Целта на сайта е да провокира и улесни участието на хората в изборите.