ГЕРБ и БСП са с равни резултати, първата получава 20,9% от гласовете на гражданите, а втората - 20,4%.
Това заяви пред ТВ7 - поръчители на изследването -  шефът на социологическата агенция „Сова Харис" - Васил Тончев.

Тези резултати обаче малко се различават от представените вчера такива от страна на агенция „Афис".

Тяхното социологическото проучване сочи, че с наближаването на предсрочния вот БСП вече е в непосредствена близост до основния си съперник ГЕРБ и изостава с по-малко от 3 пункта, но при много по-висока мобилизация на твърдото си ядро.
Според „Афис" обаче е възможно, тъй като ГЕРБ с голяма скорост губи привърженици, до късната вечер на 12 май победителят в изборите да остане неизвестен.

„Социологическите проучвания по света се поръчват от медиите, а не от партиите, за да са обективни", подчерта Тончев.
Резултатите от анкетата на „Сова Харис" показва, че ДПС получава 5,2%, Атака - 4%, РЗС - 2,4%, СДС - 2,3%, ВМРО-БНД - 1,1%, ДБГ - 2,4%, ДСБ и БДФ по 1,7%, НФСБ - 1%.
Движение „Модерна България" и „Демократическа гражданска инициатива" също фигурират.

Заявилите, че ще гласуват за ГЕРБ са 33,1%, за БСП - 32,3%, за ДПС - 8,3, а за Атака - 6,3.

Васил Тончев обясни, че разликата между двете водещи партии е в рамката на социологическата грешка. Атака и ДПС са сигурни в парламента, а РЗС, ДБГ и СДС са на границата, коментира той.

Според изследването в парламента със сигурност влизат 4 партии, като при това положение депутатските мандати ще бъдат разпределени по следния начин: ГЕРБ ще има 99 депутати, БСП- 97, ДПС - 25, Атака - 19.

Така се оказва, че страната най-вероятно ще бъде управлявана от двупартийна коалиция като най-възможна е БСП - ДПС. Математически са възможни и коалиции ГЕРБ - БСП и ГЕРБ - ДПС, посочват още от агенцията.

От думите на Тончев стана ясно, че конфигурацията може да се промени при влизането на още една или няколко партии в парламента.
Много от хората обаче се страхуват да кажат реалните си намерения за изборите, смята той, като допълни, че не се изключва възможността 4-процентната бариера да бъде прескочена от РЗС и „България на гражданите".

От „Сова Харис" посочват, че се очаква висока избирателна активност, която през последния месец е достигнала 63%. Въпреки че 37% от анкетираните са посочили, че няма да гласуват, нещата обаче могат да се обърнат, коментира Васил Тончев.

Този процент обаче може да падне към 55% спрямо избирателните списъци, посочи още той. Така, по думите му, 4-процентната бариера при тази активност е към 140 000 гласа. Шефът на социологическата агенция обаче не пожела да се ангажира с прогноза коя от двете водещи партии ще спечели.

Изследването е направено от 2 до 7 май на терен.