Лъжата, че вотът ще бъде манипулиран, отваря вратите за реализация на сценарии и развързва ръцете на политическите брокери. Това обяви служебният премиер Марин Райков, малко след като упражни своето право на глас в 111-то училище в столичния квартал „Княжево".

„Упражних правото си на вот и призовавам това да направят всички български граждани. Няма манипулация, която да бъде осъществена, ако хората гласуват", подчерта Райков.

Той заяви най-категорично, че правителството ще изпълни докрай ангажимента си за провеждане на демократични избори.

„Вчера бяхме свидетели на определени реакции, които аз наричам истерични. Те не трябва да отклоняват българските граждани от желанието за вот", настоя Райков.

Служебният премиер бе категоричен, че никакви сценарии за манипулации няма да доведат до провал на изборния процес.

Райков изрази твърда позиция, че не приема нарушаването на предизборното мълчание, извършено вчера от определени медии. Той очаква ЦИК да даде ясен отговор, дали действително е имало нарушение и кой го е извършил.

Всичко от изборния ден Още...

Освен журналистите, Райков разкритикува и политическите партии. „Дали и кои политически сили се делегитимираха от гледна точка на тяхната принадлежност към демократичната общност", пожела да разбере Райков.

По негови думи, откритите вчера бюлетини са били идентифицирани и поставени под охрана в резултат на реакцията именно на държавните структури. Осигурена е превенция срещу всякакви сценарии за злоупотреба с тези бюлетини. Така или иначе те по никакъв начин не могат да послужат за злоупотреба, защото не носят двата печата, които ЦИК поставя по закон, припомни Райков.

"По никакъв начин и в нито един елемент нашият договор с фирмата изпълнител не е нарушен, нито е дал повод за каквито и да било манипулации. Точно обратното - договорът е изпълен от А до Z", подчерта Райков.

По негови думи не са констатирани нарушения в смисъла, в който се влага от страна на журналистите. "Има досъдебно производство, образувано от страна на обвинителя, но на този етап няма нищо доказано. Има единствено и само предположение и обвинение", обясни служебният премиер и добави, че в това няма никакъв проблем, тъй като е част от демократичния процес.

На въпрос дали е готов да се яви за обяснение в прокуратурата, Райков отговори, че всеки български гражданин е длъжен да го направи. Той призна, че служител на Министерски съвет "действително е бил обект на определени въпроси, които са получили съответния отговор и още вчера ясно е заявено, че образуваното производство не касае служители на Министерски съвет."

Райков не отговори какъв е броят на бракуваните бюлетини, които според договора Министерски съвет научава в деня на получаване на всички бюлетини.

Според него, докато тече разследване на Прокуратурата, никой друг не може да изнася такива данни.