По време на посещение в Брюксел, премиерът Димитър Главчев подчерта важността от решителни действия и координация между държавите и институциите на ЕС при борбата срещу дезинформацията в предстоящите избори.

В Брюксел бяха приети заключения, изразяващи решимостта за следене и ограничаване на дезинформацията, включително чрез изкуствен интелект и чуждестранно манипулиране на информацията. Главчев увери, че България работи в съответствие с тези заключения.

Относно Украйна, Главчев потвърди подкрепата на България и изрази желание за най-бързо предоставяне на противоракетни системи.

"Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция", заяви министър-председателят.

Той посочи, че помощта може да дойде от замразените руски активи, които се изчисляват на около 2-3 милиарда евро. Главчев подкрепи и възобновяването на диалога между ЕС и Турция, особено по въпросите за асоциирането с ЕС и митническия съюз.

Той също сподели с европейските колеги промените в българската конституция и подготовката за предстоящите избори на 9 юни. Всички тези аспекти бяха обсъдени след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му

Този, който осуети предложените от мен министри, ще понесе отговорност