България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна, заяви премиерът Димитър Главчев по време на видеоконферентен разговор с украинския министър-председател Денис Шмигал.

Главчев подчерта непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. 

"България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война, България  оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива - политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо"

Българският премиер подчерта подкрепата си за "Формулата за мир", представена от украинския президент Володимир Зеленски, която има за цел да осъществи прекратяване на войната в Украйна и постигане на траен мир, основан на запазване на териториалната цялост на Украйна.

Главчев също потвърди участието си в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в Берлин през юни. Целта на събитието е мобилизиране на международна подкрепа за възстановяването, реформите и модернизацията на Украйна след края на руската агресия. Главчев сподели, че на конференцията в Берлин ще присъстват и представители на българския бизнес.

Шмигал благодари за подкрепата, която България оказва на Украйна.

По време на разговора бяха подчертани и добрите връзките между двата народа, които се засилват от присъствието на българската историческа диаспора в Украйна, която наброява около 200 000 души.

Димитър Главчев потвърди готовност за участие към ОИСР в подкрепа на Украйна

Димитър Главчев потвърди готовност за участие към ОИСР в подкрепа на Украйна

Надявам се присъединяването да бъде финализирано скоро, заяви премиерът