"Като държавен глава се гордея, че назначих Христо Иванов като вицепремиер и министър във второто служебно правителство". Това заяви на брифинг президентът Росен Плевнелиев по повод приетите вчера промени в Конституцията и последвалата оставка на правосъдния министър Христо Иванов.

Плевнелиев проведе среща със словашкия президент Андрей Киска, след което имаха изявление пред медиите. "Гордея се, че дадох път на достоен човек, професионалист с истинска воля за реформи", допълни той по адрес на Иванов.

Според държавния глава, бившият правосъден министър е постигнал много и успял да наложи темата за съдебната реформа като централна и незаобиколима тема за българското общество.

"Въпреки че оставката му беше изненадваща и за мен, съм сигурен, че той ще продължи и ще бъде посветен на тази реформа, която като вицепремиер и министър в служебното правителство изготви", коментира още държавният глава, надявайки се реформата да бъде доведена до край.

Плевнелиев изтъкна, че българският народ очаква именно цялостна реформа. По думите му, това, което най-много вълнува българските граждани е справедливостта. "Призовах народните представители да бъдат по-смели и да направят по-задълбочена реформа", подчерта Плевнелиев.

Той е категоричен, че се изисквало много по-детайлен дебат за промените, например, за това кога ще се гласува тайно и кога - явно. Президентът пожела успех и на Народното събрание, и на бъдещия министър на правосъдието, и надграждане на вече постигнатото.