Това, което предложиха Иванов и неговите хора, беше политически борд върху прокуратурата. Това заяви в интервю за Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов. Той посочи, че депутатите са осъзнали, че на съдебната реформа не й трябва политически борд.

Във връзка с казаното от подалия оставка правосъден министър, че в парламента има зависими депутати, които изпълняват каквото им каже главният прокурор, Първанов отговори, че така министърът внушава, че дори премиерът е зависим. Той попита защо Иванов е казал това чак, след като се е провалил неговият опит за промени в Конституцията. „Не мога да повярвам, че в парламента има 204 зависими души, това е твърде висок резултат", коментира Първанов.

По думите му тези, които са предложили промените в Конституцията, искат партиите да изберат една квота, която да е по-голяма от професионалната прокурорска квота. Първанов попита как може да се очаква, че избраните от тях представители в прокурорската колегия ще са принципният коректив.

„Изобщо много е фалшива тази теза, в която едната част от съдебната система - съдиите – да бъдат независими, а другата част – прокурорите, да бъдат контролирани", отбеляза лидерът на АБВ.  

Той смята, че идеята е една парламентарна група и респективно онези, които стоят зад нея, да върнат един познат модел на прокуратурата – модела на Татарчев. По негово време прокуратурата била използвана за политически натиск, за мачкане на опонента, обясни Георги Първанов.

Относно фалшивия имейл на Движение „България на гражданите”, той каза, че мнозина подозират, че всъщност ДСБ са авторите.

Припомняме, че вчера хакери разпратиха съобщение от името на партията на Меглена Кунева, в което се заявяваше, че оттеглят подкрепата си от управлението.

За Първанов няма съмнение, че това е приятелски огън. Имейлът бил написан професионално от политик, който обаче пропускал малката подробност, че в коалиционното споразумение нямало идея за промяна на Конституцията.