България има нужда от стабилно правителство. Предложението настоящият служебен кабинет да стане редовен е "екзотично".

Това стана ясно от думите на вицепрезидента Илияна Йотова, която откри в Софийския университет международен научен семинар на тема - "Да преосмислим средата ни в един постковид свят". Информацията за семинара е от Администрацията на държавния глава.

"Продължаваме с екзотичните предложения, но аз смятам, че всяка една политическа формация, когато е тръгнала към избори, трябва да си поема отговорността и да бъде готова да съставя кабинет със своите експерти и със своите виждания. Иначе, дайте да си имаме един служебен кабинет, да си променим Конституцията и да приключим", заяви Йотова, цитирана от БНР.

"Не можем да си позволим този лукс в ситуация като днешната, която е изпълнена с много предизвикателства да правим политически експерименти с избори до дупка или да предлагаме екзотични решения", обяви Йотова и допълни, че отговорността е на политическите партии.

При трети избори ИТН щяла да бъде изметена от сцената

При трети избори ИТН щяла да бъде изметена от сцената

Партията на Трифонов имала потресаващ ефект за българската демокрация

Според нея страната ни се нуждае от правителство, което да продължи линията на служебния кабинет за връщане на държавността, за законност, за правила, за икономическо развитие. Предстои България да депозира своя План за възстановяване и да успее да го защити в Европейската комисия. По думите й тези предизвикателства надхвърлят партийния егоизъм и за това тя очаква разумът да надделее.

По думите на вицепрезидента ниската избирателна активност на предсрочните парламентарни избори от 11 юли са въпрос на сериозен анализ. "Буквално трябва да се разгледа секция по секция, да видим кои са хората, които не са отишли до урните", каза Йотова.

Към момента - три дни след изборите от ЦИК не са публикували окончателно избирателната активност.

Снимка 538979

Източник: ЦИК

Тя се съмнява, че машинният вот и ваканцията са причина за отлива на българите от правото да гласуват. "Задава се един друг голям въпрос - дали пък хората не намериха за кого да гласуват", запита реторично Йотова.

Относно коронавируса и изпитанията покрай него Йотова бе категорична, че не е достатъчна солидарността помежду ни само по време на криза. Трябва да изградим солидарност и във възстановяването от ковид пандемията, защото иначе пандемията ще продължи да отнема от обществото ни, категорична е тя.

Михаил Миков към Трифонов: Така политика не се прави

Михаил Миков към Трифонов: Така политика не се прави

Той припомни на Слави, че и за Борисов коалиция беше мръсна дума

"Ако няма международна отговорност и помощ, всички ще страдат, защото вирусът показа, че не е подвластен на ние и те, на млади и стари, бедност или богатство, на свои и чужди, на граници. Не можем да пазим националните си интереси, ако не се грижим за тези около нас", посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът направи паралел между начина, по който само чрез рестриктивни мерки Европейският съюз опита да овладее финансовата и икономическата криза от 2008 г., и решението от 2020 г. за безпрецедентно големия финансов пакет от 750 млрд. евро за справяне с последствията от пандемията и възстановяване на икономиките.

Времето от март до септември 2020 г. проспано за подготовка на болниците за ковид вълната

Времето от март до септември 2020 г. проспано за подготовка на болниците за ковид вълната

Управлението на кризата е по-скоро политическо, отколкото медицинско

Йотова изтъкна необходимостта от смелост за решаване на някои от основните въпроси, които стоят пред всички страни - достъпността до образование, медицинска и социална грижа, отношението глобализация - икономически суверенитет в контекста на зависимостта от една държава за снабдяването с медицински консумативи, трансформацията в обществените отношения и последствията от дългата изолация. "Едно е сигурно - не страхът и апокалиптичните прогнози решават многобройните проблеми", изтъкна Илияна Йотова.

Семинарът, който ще продължи до 16 юли, се организира от Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт (СИФАМ) в сътрудничество със СУ "Климент Охридски", Нов български университет, Техническия университет(София) и френските университети "Париж 1 Пантеон-Сорбона" и "Париж 2 Пантеон-Ассас".